Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT

Przepis Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPTPrzepis Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tak prosty i tak puszysty. Nawet osoba początkująca w pieczeniu nie musi już martwić się upieczeniem prostego ciasta na tort. Czasami upieczenie czegoś na urodziny komuś bliskiemu, to naprawdę wyzwanie. Jeśli chcecie uszczęśliwić bliską osobę i upiec coś samemu, z pewnością nie możecie przegapić tego przepisu na ciasto podstawowe. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością powinno się udać.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPTPrzepis Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

5 sztukjajka
5 łyżekcukier
5 łyżekmąka tortowa
5 łyżekciepła woda
5 łyżekolej
2 łyżkikakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka razem z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Po czym poznać, że piana jest dostatecznie ubita? Wystarczy, że wyjmiesz trzepaczki miksera z piany i odwrócisz je do góry nogami. Piana powinna pozostać w bezruchu, nie powinna opadać ani oddzielać się od trzepaczek.
  2. Jeśli masz sztywną, lśniącą pianę, dodawaj kolejno żółtka, jedno po drugim i jednocześnie dokładnie ubijaj. Następnie zmniejsz prędkość miksera do minimum i dodaj wodę oraz olej. Po wyłączeniu miksera jeszcze tylko wmieszaj ręcznie trzepaczką przesianą mąkę z kakao.
  3. Przygotowane ciasto nałóż do formy, dobrze wygładź powierzchnię (wcześniej, jeśli wyłożysz formę papierem do pieczenia nie trzeba będzie smarować boków masłem, olejem lub innym tłuszczem, ani obsypywać mąką) i piecz w rozgrzanym piekarniku podgrzanym do 200 stopni. Przy włożeniu ciasta obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Możesz zrobić niezawodny test wykałaczki - gdy nic nie jest do niej przyklejone, biszkopt jest gotowy.
  4. Ostrożnie odklej krawędzie nożem, zdejmij obręcz formy, odwróć ciasto do góry nogami, aby powierzchnia była płaska i pozostaw na ruszcie, aż ostygnie.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj