NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT
Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT
Przepis Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT
NajKasia    ·   22.12.2020

Doskonały i najprostszy biszkopt do tortu - PAN BISZKOPT

Tak prosty i tak puszysty. Nawet osoba początkująca w pieczeniu nie musi już martwić się upieczeniem prostego ciasta na tort. Czasami upieczenie czegoś na urodziny komuś bliskiemu, to naprawdę wyzwanie. Jeśli chcecie uszczęśliwić bliską osobę i upiec coś samemu, z pewnością nie możecie przegapić tego przepisu na ciasto podstawowe. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością powinno się udać.

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
5 sztuk
jajka
5 łyżek
cukier
5 łyżek
mąka tortowa
5 łyżek
ciepła woda
5 łyżek
olej
2 łyżki
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka razem z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Po czym poznać, że piana jest dostatecznie ubita? Wystarczy, że wyjmiesz trzepaczki miksera z piany i odwrócisz je do góry nogami. Piana powinna pozostać w bezruchu, nie powinna opadać ani oddzielać się od trzepaczek.
  2. Jeśli masz sztywną, lśniącą pianę, dodawaj kolejno żółtka, jedno po drugim i jednocześnie dokładnie ubijaj. Następnie zmniejsz prędkość miksera do minimum i dodaj wodę oraz olej. Po wyłączeniu miksera jeszcze tylko wmieszaj ręcznie trzepaczką przesianą mąkę z kakao.
  3. Przygotowane ciasto nałóż do formy, dobrze wygładź powierzchnię (wcześniej, jeśli wyłożysz formę papierem do pieczenia nie trzeba będzie smarować boków masłem, olejem lub innym tłuszczem, ani obsypywać mąką) i piecz w rozgrzanym piekarniku podgrzanym do 200 stopni. Przy włożeniu ciasta obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Możesz zrobić niezawodny test wykałaczki - gdy nic nie jest do niej przyklejone, biszkopt jest gotowy.
  4. Ostrożnie odklej krawędzie nożem, zdejmij obręcz formy, odwróć ciasto do góry nogami, aby powierzchnia była płaska i pozostaw na ruszcie, aż ostygnie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz