Doskonałe ciasto mandarynkowe - KROK PO KROKU

Przepis Doskonałe ciasto mandarynkowe - KROK PO KROKU

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nazwa jest bardzo precyzyjna. Doskonały budyniowo-twarogowy krem z dodatkiem mandarynek na lekkim, puszystym orzechowym cieście a na wierzchu delikatna bita śmietana z czekoladą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
200 gcukru
250 gmąki
100 gmielonych orzechów
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
200 mlletniej wody
szczyptasoli

Krem:

2 op.budyniu waniliowego
300-350 mlmleka
500 gmiękkiego twarogu
150-200 gcukru pudru (w zależności od preferencji)
100 gmasła
2 małe puszki mandarynek

Dodatkowo będziemy potrzebować:

2 op.śmietany kremówki
czekolada do starcia na wierzch ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj je na najniższych obrotach miksera. Następnie dodaj orzechy, wodę i na końcu już łyżką wymieszaj masę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjmij, pozostaw do ostygnięcia i zdejmij papier do pieczenia. Włóż z powrotem do blaszki.
  3. Odcedź mandarynki ale nie wylewaj soku. Do soku dolej mleko - tyle, aby mieć co najmniej 500 ml. Dobrze wymieszaj, dodaj budyń w proszku i ugotuj z tego gęsty budyń. Do gorącego budyniu daj dodaj pokrojone na kawałki masło i dobrze wymieszaj. Mieszając od czasu do czasu pozostaw budyń do ostygnięcia.
  4. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i w niewielki ilościach dodawaj ostygnięty budyń i miksuj go. Na koniec dodaj mandarynki i wymieszaj już łyżką.
  5. Gotowy krem nałóż na ciasto i ładnie wygładź, odłóż do lodówki aby stężał.
  6. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i ozdób czekoladą.

Mój blog: Adkas-tastyfood

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj