Domowy chleb cebulowy

Przepis Domowy chleb cebulowy

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dziś miałam ochotę na jakieś domowe pieczywo. Już dawno nie piekłam żadnego chleba ani bułek więc znalazłam w starej książce kucharskiej przepis na ten luksusowy chleb cebulowy. Koniecznie spróbuj i Ty.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Zaczyn:

20 gświeżych drożdży
100 mlwody
1 łyżeczkacukru kryształ

Ciasto:

800 gmąki
400 mlletniej wody
2 łyżeczkisoli
2 łyżeczkicałego kminku

Ponadto:

cebula
olej
tymianek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z drożdży, wody i cukru zrób zaczyn.
  2. Pozostałe składniki do przygotowania chleba daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób kulkę ciasta, którą pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny.
  3. Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj cebulę, którą podsmaż na rozgrzanym oleju aż będzie złocista. Dodaj zioła według preferencji smakowych, ja dodałam tymianek. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubszy płat, nałóż ostygniętą cebulę. Ciasto złóż od góry w kierunku do środka i od dołu w kierunku do środka. Teraz w ten sam sposób przełóż również boki. Z lewej strony do środka i z prawej strony do środka.
  5. Ja podzieliłam chleb na 2 części, nie miałam dłuższej formy do pieczenia, więc otrzymałam 2 bochenki. Przygotowane bochenki włóż do formy i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.
  6. Następnie piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiecz jeszcze około 10 minut.
  7. Upieczony chleb posmaruj osoloną wodą i pozostaw na kratce aby ostygnął.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj