NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Domowe rurki z włoskim kremem
Domowe rurki z włoskim kremem
Przepis Domowe rurki z włoskim kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie używam do nich gotowego ciasta francuskiego tylko domowe kruchutkie ciasto z tłuszczu roślinnego i śmietany. Z ciastem pracuje się naprawdę świetnie. Już dawno nie miałam w ręce tak elastycznego, delikatnego ciasta, które podczas pracy wcale się nie łamie i nie odpada z metalowych foremek do rurek, które kupiłam wyłącznie do robienia tych rurek z kremem. Piana ubita z roztworem śniegu a gdy całe rurki postoją w lodówce jeden dzień to jest dosłownie niebo w gębie.

NajKasia    ·   24.11.2021

Domowe rurki z włoskim kremem

Nie używam do nich gotowego ciasta francuskiego tylko domowe kruchutkie ciasto z tłuszczu roślinnego i śmietany. Z ciastem pracuje się naprawdę świetnie. Już dawno nie miałam w ręce tak elastycznego, delikatnego ciasta, które podczas pracy wcale się nie łamie i nie odpada z metalowych foremek do rurek, które kupiłam wyłącznie do robienia tych rurek z kremem. Piana ubita z roztworem śniegu a gdy całe rurki postoją w lodówce jeden dzień to jest dosłownie niebo w gębie.

Składniki

Na ciasto będziemy potrzebować:

380 g
mąki + do posypywania
250 g
margaryny
200 g
śmietany 12%
1 szt.
jajko do posmarowania
tłuszcz do posmarowania foremek na rurki

Włoski krem:

150 g
białek (około 5 szt.) - w pokojowej temperaturze
120 g
cukru/cukru kryształ
240 g
cukru/cukru kryształ + woda do zalania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, tłuszczu i śmietany wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i daj do lodówki na kilka godzin.
  2. Turki posmaruj tłuszczem i zacznij "nawlekać" ciasto, które radełkiem pokrój na paseczki o grubości 2 mm.
  3. Wszystkie rurki posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz przez 12 - 15 minut w zależności od wielkości rurek, aż będą ładnie złociste. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, potem ostrożnie zdejmij upieczone rurki z foremek, uważaj bo są kruche.
  4. Białka ubij z 120 g cukru na sztywną pianę. Na kuchence zagotuj 240 g cukru z wodą (wody tylko tyle aby cukier był zanurzony) do temperatury 115 -120 °C. Nie mieszaj roztworu, tylko nachylaj rondelek. Roztwór powoli przelej do ubitych białek i stale miksuj dopóki nie otrzymasz ładnego błyszczącego kremu. Przed napełnianiem rurek daj piankę na chwilę do lodówki, lepiej się z nią wtedy pracuje.
  5. Pianę daj do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i napełniaj rurki z obu stron, aby krem był na całej ich długości. Napełnione rurki odłóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz