NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Domowe rurki z włoskim kremem
Domowe rurki z włoskim kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.11.2021

Domowe rurki z włoskim kremem

Nie używam do nich gotowego ciasta francuskiego tylko domowe kruchutkie ciasto z tłuszczu roślinnego i śmietany. Z ciastem pracuje się naprawdę świetnie. Już dawno nie miałam w ręce tak elastycznego, delikatnego ciasta, które podczas pracy wcale się nie łamie i nie odpada z metalowych foremek do rurek, które kupiłam wyłącznie do robienia tych rurek z kremem. Piana ubita z roztworem śniegu a gdy całe rurki postoją w lodówce jeden dzień to jest dosłownie niebo w gębie.

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki

Na ciasto będziemy potrzebować:

380 g
mąki + do posypywania
250 g
margaryny
200 g
śmietany 12%
1 szt.
jajko do posmarowania
tłuszcz do posmarowania foremek na rurki

Włoski krem:

150 g
białek (około 5 szt.) - w pokojowej temperaturze
120 g
cukru/cukru kryształ
240 g
cukru/cukru kryształ + woda do zalania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, tłuszczu i śmietany wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i daj do lodówki na kilka godzin.
  2. Turki posmaruj tłuszczem i zacznij "nawlekać" ciasto, które radełkiem pokrój na paseczki o grubości 2 mm.
  3. Wszystkie rurki posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz przez 12 - 15 minut w zależności od wielkości rurek, aż będą ładnie złociste. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, potem ostrożnie zdejmij upieczone rurki z foremek, uważaj bo są kruche.
  4. Białka ubij z 120 g cukru na sztywną pianę. Na kuchence zagotuj 240 g cukru z wodą (wody tylko tyle aby cukier był zanurzony) do temperatury 115 -120 °C. Nie mieszaj roztworu, tylko nachylaj rondelek. Roztwór powoli przelej do ubitych białek i stale miksuj dopóki nie otrzymasz ładnego błyszczącego kremu. Przed napełnianiem rurek daj piankę na chwilę do lodówki, lepiej się z nią wtedy pracuje.
  5. Pianę daj do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i napełniaj rurki z obu stron, aby krem był na całej ich długości. Napełnione rurki odłóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów