Domowe rurki z włoskim kremem

Przepis Domowe rurki z włoskim kremem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie używam do nich gotowego ciasta francuskiego tylko domowe kruchutkie ciasto z tłuszczu roślinnego i śmietany. Z ciastem pracuje się naprawdę świetnie. Już dawno nie miałam w ręce tak elastycznego, delikatnego ciasta, które podczas pracy wcale się nie łamie i nie odpada z metalowych foremek do rurek, które kupiłam wyłącznie do robienia tych rurek z kremem. Piana ubita z roztworem śniegu a gdy całe rurki postoją w lodówce jeden dzień to jest dosłownie niebo w gębie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Na ciasto będziemy potrzebować:

380 gmąki + do posypywania
250 gmargaryny
200 gśmietany 12%
1 szt.jajko do posmarowania
tłuszcz do posmarowania foremek na rurki

Włoski krem:

150 gbiałek (około 5 szt.) - w pokojowej temperaturze
120 gcukru/cukru kryształ
240 gcukru/cukru kryształ + woda do zalania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z mąki, tłuszczu i śmietany wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i daj do lodówki na kilka godzin.
  2. Turki posmaruj tłuszczem i zacznij "nawlekać" ciasto, które radełkiem pokrój na paseczki o grubości 2 mm.
  3. Wszystkie rurki posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz przez 12 - 15 minut w zależności od wielkości rurek, aż będą ładnie złociste. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, potem ostrożnie zdejmij upieczone rurki z foremek, uważaj bo są kruche.
  4. Białka ubij z 120 g cukru na sztywną pianę. Na kuchence zagotuj 240 g cukru z wodą (wody tylko tyle aby cukier był zanurzony) do temperatury 115 -120 °C. Nie mieszaj roztworu, tylko nachylaj rondelek. Roztwór powoli przelej do ubitych białek i stale miksuj dopóki nie otrzymasz ładnego błyszczącego kremu. Przed napełnianiem rurek daj piankę na chwilę do lodówki, lepiej się z nią wtedy pracuje.
  5. Pianę daj do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i napełniaj rurki z obu stron, aby krem był na całej ich długości. Napełnione rurki odłóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj