Domowe pączki z twarogową niespodzianką

Przepis Domowe pączki z twarogową niespodzianką

Dodał: NajKasia, 28.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pączki są bardzo lubiane. Z marmoladą, z nutellą, z czekoladą lub z makiem. Ale najlepsze są z twarogiem. Przynajmniej u nas w domu znikają najszybciej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.żółtek
szczyptasoli
30 gcukru
1/4 lmleka
1 łyżkarum
1/2 szt.cytryny - sok
5 łyżekoleju
20 gdrożdży
600 gmąki

Nadzienie:

200 gtwarogu
250 mlśmietany kremówki
4 łyżkicukru
1 op.cukru waniliowego
1/2 łyżeczkisoku z cytryny

Następnie będziemy potrzebować:

olej do smażenia
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, rum, sól, sok z cytryny, drożdże, olej i wszystko mikserem (końcówkami do ciasta drożdżowego) dobrze wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i wyrób gładkie ciasto, które nie przykleja się do ścian miski.
  2. Ciasto od razu za pomocą wałka rozwałkuj na cienki płat i za pomocą pucharka wykrój kółeczka. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż pączki z obu stron aż będą miały złoty kolor. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  4. Twaróg utrzyj z cukrem, dodaj ubitą śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  5. Pączki nadziewaj strzykawką, lub możesz je przekroić na pół i za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć na nie nadzienie twarogowe.
  6. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj