NajPrzepis.pl Desery Kołacze Domowe kołacze pieczone na puszce po piwie
Domowe kołacze pieczone na puszce po piwie
Przepis Domowe kołacze pieczone na puszce po piwie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kołacze możesz upiec też w domu bez niepotrzebnie drogich akcesoriów, które możesz zastąpić na przykład puszką po piwie. Puszkę owiń folią aluminiową, nawiń na nią ciasto i piękny kołacz gotowy. Spróbuj, ja jestem w 100% zadowolona z efektu.

NajKasia    ·   25.2.2023

Domowe kołacze pieczone na puszce po piwie

Kołacze możesz upiec też w domu bez niepotrzebnie drogich akcesoriów, które możesz zastąpić na przykład puszką po piwie. Puszkę owiń folią aluminiową, nawiń na nią ciasto i piękny kołacz gotowy. Spróbuj, ja jestem w 100% zadowolona z efektu.

40 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
250-300 ml
mleka
3 szt.
jajek
42 g
drożdży
80 g
masła
3 łyżki
cukru
szczypta
soli

Do obtoczenia:

mielone orzechy
cukier cynamonowy
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży zrób zaczyn. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób ciasto drożdżowe, które pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze.
  2. Potem z ciasta zrób 6 bochenków i z każdego uformuj wąż o długości około 50 cm.
  3. Węże nawiń na pustą puszkę po piwie owiniętą folią aluminiową i posmarowaną masłem w pokojowej temperaturze.
  4. Wierzch ciasta posmaruj białkiem i obtocz w orzechach albo w cukrze cynamonowym. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste, około 15-20 minut.
  5. Upieczone i jeszcze ciepłe zdejmij z puszki.
  6. Posyp cukrem pudrem i jedz.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz