NajPrzepis.pl Domowe knedliki z boczkiem
Domowe knedliki z boczkiem
Przepis Domowe knedliki z boczkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.9.2022

Domowe knedliki z boczkiem

Doskonały dodatek do mięsa z sosem. Dodaj boczek i świeżą pietruszkę... Nie wiedziałam już co przygotować, czy zrobić klasyczne ziemniaczane puree czy tylko gotowane ziemniaki, a na ryż nawet nie chciałam patrzeć, więc w internecie zainteresował mnie przepis na domowe knedliki, które przygotowuje się bardzo prosto. Możesz dodać cokolwiek, ja dodałam wędzony boczek i zagęszczałam kaszką manną - zależy od chleba, dodaje się na oko.

Składniki

Będziemy potrzebować:

200 g
starszego chleba
100 ml
mleka
40 g
wędzonego boczku
40 g
mąki
2 szt.
jajek
2 łyżki
oleju
sól, pieprz
pietruszka
kaszka manna w zależności od potrzeb
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Starszy chleb pozbaw skórki (wydłub tylko wnętrze) i pokrój go na mniejsze kawałeczki. Możesz również użyć kajzerek lub chleba tostowego, w zależności od tego, co Ci zostało z poprzedniego dnia.
  2. Boczek pokrój na małe kawałki, które podsmaż na rozgrzanej patelni i dodaj do pieczywa. Masę zalej ciepłym mlekiem i odstaw na chwilę.
  3. Po chwili posól masę, popieprz, dodaj posiekaną świeżą pietruszkę, roztrzepane jajka, olej oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby dodaj kaszę mannę - tylko w przypadku, gdy z masy nie da się uformować kuleczek).
  4. Z masy uformuj mniejsze kuleczki, które wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj je przez około 10 minut. Ugotowane wyjmij i podawaj jako dodatek do mięsa z sosem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz