NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Domowe kluski na parze /knedle drożdżowe z owocami/
Domowe kluski na parze /knedle drożdżowe z owocami/
Przepis Domowe kluski na parze /knedle drożdżowe z owocami/
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Zaproponuję Wam dwa różne sposoby przygotowania klusek na parze z jednego ciasta. Pierwsze kluski są robione w parowarze (doskonała rzecz) a drugie w tradycyjny sposób, którego nauczyla mnie moja babcia.

NajKasia    ·   30.10.2021

Domowe kluski na parze /knedle drożdżowe z owocami/

Zaproponuję Wam dwa różne sposoby przygotowania klusek na parze z jednego ciasta. Pierwsze kluski są robione w parowarze (doskonała rzecz) a drugie w tradycyjny sposób, którego nauczyla mnie moja babcia.

Składniki

Ciasto:

1 szt.
jajko
100 ml
oleju
500-550 ml
mleka
3 łyżki
cukru
1 łyżeczka
soli
1 kg
mąki
42 g
drożdży (1 kostka)

Ponadto będziemy potrzebować:

gęsty dżem do nadziewania
rozpuszczone masło do polania klusek na talerzu
olej na posmarowania klusek i naczyń
cukier, kakao, mak albo orzechy do posypani na talerzu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto zrobiłam w domowej maszynie do chleba. Jeśli jednak będziesz je robić ręcznie to ze 100 ml mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrób zaczyn i wyrób średnio gęste ale miękkie ciasto. Część mleka z przepisu możesz równie dobrze zastąpić wodą. Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkuj je na stolnicy na wymiar ok 45x45cm, radełkiem podziel na 6 pasków o takiej samej szerokości a każdy pas na 6 części (36 kwadratów). Na każdy z nich daj po łyżeczce gęstego dżemu (ja daję również plasterek banana) zawiń aby uformować kluskę, i pozostaw na około 30 min. do wyrośnięcia a następnie ugotuj na parze. Na talerzu polej rozpuszczonym masłem i posyp kakao, makiem, orzechami oraz posłódź.
  2. Pierwszy sposób gotowania na parze: Do parowaru daj wodę (postępuj zgodnie z instrukcją Twojego garnka). Dwie miski do gotowania na parze porządnie natrzyj olejem (ścianki i dziurkowane dno), do każdego pojemnika daj max, 7 klusek tak, aby się wzajemnie nie dotykały i każdą z nich posmaruj ze wszystkich stron oraz z wierzchu olejem, aby się do siebie nie przykleiły. Postaw obie misy na sobie i gotuj na parze 18-20min. Mam parowar Tefal, z innymi parowarami nie mam doświadczenia.
  3. Drugi sposób gotowania na parze: Je trochę nietypowy, znam go od mojej babci która kluski na parze tak (gotowała, dusiła?) przez całe życie. Więc kluski włóż do głębokiej teflonowej patelni, aby się wzajemnie nie dotykały, każdą oddzielnie dobrze natłuść z wierzchu, podlać około 100ml wody, przykryć pokrywką tak aby nie uciekało zbyt wiele pary, dać na kuchenkę gazową, porządnie rozgrzać a potem zmniejszyć płomień (nie całkowicie) i gotować na parze przez około 10 min. Cała woda powinna się wygotować i kluski powinny być od spodu trochę przypieczone (chrupiące) ale jeśli przypieką się trochę bardziej to nie szkodzi. Trzeba to przetestować na swojej kuchence, ja mam gazową i całkiem dobrze to działa. Babcia robiła to w takim niskim garnku na starej kuchni, w której paliło się drewnem. Często łączę oba sposoby gotowania na parze, część klusek daję do parowaru a resztę robię na patelni.
  4. Z ciasta zrobisz 36 klusek. Jeśli myślisz że to za dużo, to możesz zrobić z połowy porcji z 500 g mąki. Jajko daj całe, ilość mleka dostosuj.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz