Domowe czeskie knedliki

Przepis Domowe czeskie knedliki

Dodał: NajKasia, 29.12.2020

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie mogę sobie nawet przypomnieć kiedy ostatni raz kupowałam knedliki w sklepie. Najczęściej sama robię ciasto i gotuję knedliki na parze jeden za drugim. Na początku to była katastrofa, żaden knedlik nie wychodził dobrze, ale teraz jest zupełnie inaczej. Odkryłam przepis, z którego robię czeskie knedliki już od lat i zawsze się udają. Są pięknie puszyste, po ugotowaniu na parze żaden nie opada ani o milimetr i są miękkie nawet na drugi dzień. Oczywiście najsmaczniejszy jest świeży, ale jeśli trochę Ci zostanie to spróbuj go na przykład usmażyć w jajku na patelni.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.12.2020

Kategorie:

SKŁADNIKI

800 gmąki ze średniego przemiału
200 gmąki z grubego przemiału
1 szt.drożdży
1 szt.jajko
1 łyżkasoli
4 łyżkacukru
mleko i trochę wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrób zaczyn.
  2. Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, cukier, jajko oraz zaczyn i wyrób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Gdy wyrośnie dzielę je na 4 bochenki. Z jednego od razu formuję knedlik (w kształcie wałka), pozostawiam aby jeszcze wyrosnął około 10 minut i daję na parę. Gotuję na parze około 15 minut.
  4. W tym czasie formuję kolejny knedlik i pozostawiam do wyrośnięcia. Gotowy knedlik przebijam w kilku miejscach wykałaczką i nacieram olejem. 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj