Domowe ciastka śniadaniowe BelVita

Przepis Domowe ciastka śniadaniowe BelVita

Dodał: NajKasia, 9.1.2022

Kategorie: Kruche ciasteczka, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli jesteś fanką tych ciastek, to koniecznie spróbuj je upiec w domu. Będziesz dokładnie wiedzieć, jakie składniki zawierają i nie musisz dodawać żadnych stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, żadnych sztucznych słodzików, ani innych substancji, które zapewnią, że ciastka wytrzymają pół roku. Jako miarki użyłam kubka o pojemności 300 ml. Zainspiruj się i przygotuj te ciasteczka jako przekąskę do oglądania filmu albo na wycieczkę lub jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.1.2022

Kategorie: Kruche ciasteczka, Desery

SKŁADNIKI

6 szt.jajek
3 kubkicukru pudru
3 łyżkimiodu
2 kubkioleju
5 kubkówmąki
3 kubkipłatków owsianych
1 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao
trochęsoli
200 mlrumu
nasiona słonecznika, mielone orzechy, migdały i żurawina, nasiona sezamu i lnu (3 łyżki wszystkich nasion)
rodzynki, posiekane migdały, posiekane orzechy, kandyzowane owoce, słodka suszona żurawina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka (żółtko i białko) i cukier zmiksuj.
  2. Stopniowo dodawaj kakao, miód, olej, mąkę, płatki owsiane i sezam.
  3. Dodaj nasiona lnu. Nasiona słonecznika, żurawinę i wszystkie pozostałe składniki.
  4. Dobrze wymieszaj.
  5. Powstanie gęste ciasto, które wyłóż na papier do pieczenia.
  6. Rób małe kopczyki z dala od siebie. Ciasteczka się rozpłyną i nabiorą objętości.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Przechowuj w puszce, powinny w niej długo zachować świeżość, ale nie wiem jak długo bo u nas w domu zniknęły z puszki w ciągu 3 godzin. Z tej porcji wyjdzie duża ilość ciastek, ale wszystko zależy od wielkości, musisz wypróbować sama.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj