NajPrzepis.pl Desery Kruche ciasteczka Domowe ciastka śniadaniowe BelVita
Domowe ciastka śniadaniowe BelVita
Przepis Domowe ciastka śniadaniowe BelVita
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.1.2022

Domowe ciastka śniadaniowe BelVita

Jeśli jesteś fanką tych ciastek, to koniecznie spróbuj je upiec w domu. Będziesz dokładnie wiedzieć, jakie składniki zawierają i nie musisz dodawać żadnych stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, żadnych sztucznych słodzików, ani innych substancji, które zapewnią, że ciastka wytrzymają pół roku. Jako miarki użyłam kubka o pojemności 300 ml. Zainspiruj się i przygotuj te ciasteczka jako przekąskę do oglądania filmu albo na wycieczkę lub jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.

Składniki
6 szt.
jajek
3 kubki
cukru pudru
3 łyżki
miodu
2 kubki
oleju
5 kubków
mąki
3 kubki
płatków owsianych
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
trochę
soli
200 ml
rumu
nasiona słonecznika, mielone orzechy, migdały i żurawina, nasiona sezamu i lnu (3 łyżki wszystkich nasion)
rodzynki, posiekane migdały, posiekane orzechy, kandyzowane owoce, słodka suszona żurawina
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka (żółtko i białko) i cukier zmiksuj.
  2. Stopniowo dodawaj kakao, miód, olej, mąkę, płatki owsiane i sezam.
  3. Dodaj nasiona lnu. Nasiona słonecznika, żurawinę i wszystkie pozostałe składniki.
  4. Dobrze wymieszaj.
  5. Powstanie gęste ciasto, które wyłóż na papier do pieczenia.
  6. Rób małe kopczyki z dala od siebie. Ciasteczka się rozpłyną i nabiorą objętości.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Przechowuj w puszce, powinny w niej długo zachować świeżość, ale nie wiem jak długo bo u nas w domu zniknęły z puszki w ciągu 3 godzin. Z tej porcji wyjdzie duża ilość ciastek, ale wszystko zależy od wielkości, musisz wypróbować sama.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz