NajPrzepis.pl Domowe ciasteczka MARKIZY z kremowym kawowym nadzieniem
Domowe ciasteczka MARKIZY z kremowym kawowym nadzieniem
Przepis Domowe ciasteczka MARKIZY z kremowym kawowym nadzieniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie wiem czy takie ciasteczka markizy są jeszcze sprzedawane w sklepach, ale mi przypominają dzieciństwo. Czy Tobie też kojarzą się z latami młodości? Ja zawsze najpierw zjadałam ten herbatnik z wierzchu, potem samo nadzienie a na koniec drugi herbatnik.

NajKasia    ·   28.9.2022

Domowe ciasteczka MARKIZY z kremowym kawowym nadzieniem

Nie wiem czy takie ciasteczka markizy są jeszcze sprzedawane w sklepach, ale mi przypominają dzieciństwo. Czy Tobie też kojarzą się z latami młodości? Ja zawsze najpierw zjadałam ten herbatnik z wierzchu, potem samo nadzienie a na koniec drugi herbatnik.

30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
150 g
cukru pudru
2 szt.
jajek
3-4 łyżki
kakao
1 op.
cukru waniliowego
260 g
margaryny

Krem:

125 g
masła
5 łyżek
cukru pudru
1 łyżka
gorącej wody
3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
8 łyżek
mleka w proszku
25 g
białej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Połowę cukru pudru utrzyj z jajkiem na piankę. Drugą połowę cukru pudru wymieszaj z cukrem waniliowym i z kakao. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i zmiksuj. Obie masy wymieszaj i posyp mąką.
  2. Wyrób ciasto, które rozwałkuj na stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawaj z niego okrągłe kształty, które układaj na suchej blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Ostygnięte napełnij kremem i połącz.
  3. Krem:
    Masło utrzyj z cukrem pudrem i z mlekiem w proszku na piankę, dodaj kawę rozpuszczalną, którą wymieszaj w łyżce gorącej wody. Ubij na krem, do którego dodaj startą na tarce białą czekoladę.
  4. Sklejone markizy ozdób ciemną czekoladą i odstaw w chłodne miejsce, aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz