Domowe chrupiące bułeczki jak z piekarni

Przepis Domowe chrupiące bułeczki jak z piekarni

Dodał: NajKasia, 8.11.2020

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tobie też nie chce się wychodzić z domu, aby iść kupić świeże pieczywo? Spróbuj w takim razie upiec te chrupiące bułeczki, są miękkie nawet następnego dnia.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.11.2020

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kubek = 250 ml
2 kubkiletniej wody
1 łyżkacukru kryształ
20 gświeżych drożdży
1 łyżkaoliwy z oliwek
6 kubkówmąki
1 łyżeczkasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski wlej letnią wodę, dodaj olej, łyżkę cukru, połowę mąki oraz świeże drożdże i wszystko razem porządnie wymieszaj. Pozostaw na pół godziny a potem dodaj pozostałą mąkę oraz sól. Wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 takich samych części, z których uformuj bułki. Ułóż je na blaszce posypanej mąką i przykryj ściereczką lub drugą blaszką. Pozostaw bułki do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  3. Następnie ostrym nożem zrób na bułkach nacięcie i daj je do piekarnika.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około pół godziny. Na dno piekarnika włóż starszą blaszkę, na którą nalej zimną wodę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj