NajPrzepis.pl Domowe chrupiące bułeczki jak z piekarni
Domowe chrupiące bułeczki jak z piekarni
Przepis Domowe chrupiące bułeczki jak z piekarni
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.11.2020

Domowe chrupiące bułeczki jak z piekarni

Tobie też nie chce się wychodzić z domu, aby iść kupić świeże pieczywo? Spróbuj w takim razie upiec te chrupiące bułeczki, są miękkie nawet następnego dnia.

90 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek = 250 ml
2 kubki
letniej wody
1 łyżka
cukru kryształ
20 g
świeżych drożdży
1 łyżka
oliwy z oliwek
6 kubków
mąki
1 łyżeczka
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski wlej letnią wodę, dodaj olej, łyżkę cukru, połowę mąki oraz świeże drożdże i wszystko razem porządnie wymieszaj. Pozostaw na pół godziny a potem dodaj pozostałą mąkę oraz sól. Wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 takich samych części, z których uformuj bułki. Ułóż je na blaszce posypanej mąką i przykryj ściereczką lub drugą blaszką. Pozostaw bułki do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  3. Następnie ostrym nożem zrób na bułkach nacięcie i daj je do piekarnika.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około pół godziny. Na dno piekarnika włóż starszą blaszkę, na którą nalej zimną wodę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz