NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Domowe burgery (najlepsze bułki do hamburgerów)
Domowe burgery (najlepsze bułki do hamburgerów)
Przepis Domowe burgery (najlepsze bułki do hamburgerów)

Zadanie było jasne: "Chcielibyśmy zjeść coś bardzo, ale to bardzo dobrego." Gdy słyszę u nas w domu to zdanie to dokładnie wiem, co przygotować. Są to domowe burgery z warzywami. Bułki oczywiście też są domowe, inaczej się nie da.

NajKasia    ·   24.6.2022

Domowe burgery (najlepsze bułki do hamburgerów)

Zadanie było jasne: "Chcielibyśmy zjeść coś bardzo, ale to bardzo dobrego." Gdy słyszę u nas w domu to zdanie to dokładnie wiem, co przygotować. Są to domowe burgery z warzywami. Bułki oczywiście też są domowe, inaczej się nie da.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Bułki:

360 g
mąki
200 ml
letniego mleka
2 szt.
jajek
20 g
drożdży
50 ml
oleju
1 łyżeczka
cukru
2 szczypty
soli
1 szt.
jajko do posmarowania
1 łyżka
sezamu

Mięso:

700 g
mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe, z indyka... albo mix)
do smaku
sól
1 łyżka
przyprawy do mięsa mielonego
50 ml
oleju

Do dokończenia:

1 szt.
sałaty lodowej
100 g
sosu tatarskiego
1 szt.
czerwonej cebuli
1/2 szt.
ogórek
1 szt.
pomidor
10 plasterków
twardego sera
do smaku
przyprawa chilli
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Do mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż powstanie zaczyn. Następie dodaj jajka, olej, mąkę i sól. Wymieszaj na gładkie, elastyczne ciasto. (Ja robiłam ciasto w maszynie do chleba, najpierw dałam ciekłe składniki, potem suche i włączyłam program ciasto.)
  2. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podziel je na 10 kawałków. Z każdego kawałka zrób bułkę o regularnych kształtach.
  3. Bułki daj na blaszkę i pozostaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Potem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C, po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 160 i dopiecz aż będą złociste, około 15-20 minut.
  4. Mięso mielone wymieszaj z solą i przyprawami. Podziel na 10 kawałków, z każdego zrób burgera i podpiecz na niewielkiej ilości oleju.
  5. Ostygnięte bułki przekrój i napełnij według własnych preferencji smakowych. Ja na dolną część dałam sałatę lodową, potem mięso, sos tatarski, cebulę, ogórka, pomidora, ser, chilli, przykryłam górną częścią i złączyłam wykałaczką.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz