NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Domowa weka na kanapki
Domowa weka na kanapki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.10.2021

Domowa weka na kanapki

Proste, smaczne a przede wszystkim domowe. Podczas pieczenia piękny zapach będzie się unosić w całym mieszkaniu/domu. Mogę powiedzieć, że o wiele smaczniejsza niż ta ze sklepu. Idealnie nadaje się na kanapki na sylwestra albo na imprezę urodzinową.

130 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki
300 g
mąki z drobnego przemiału
100 g
mąki ze średniego przemiału
100 g
mąki z grubego przemiału
1 łyżeczka
soli
300 ml
letniej wody
40 g
drożdży
1 łyżeczka
cukru
1 łyżka
oleju
do posmarowania
mleko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. W niewielkiej ilości letniej wody rozpuść łyżeczkę cukru i dodaj drożdże. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj przesiane mąki, dodaj pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrób gładkie nielepiące się ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  2. Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 3 części i każdą część rozwałkuj, zroluj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na blaszce przez około pół godziny.
  3. Potem posmaruj je mlekiem i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
  4. Po upieczeniu przełóż je na kratkę aby ostygły.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów