Domowa weka na kanapki

Dodał: NajKasia, 4.10.2021
Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Sylwester i Nowy rok
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Proste, smaczne a przede wszystkim domowe. Podczas pieczenia piękny zapach będzie się unosić w całym mieszkaniu/domu. Mogę powiedzieć, że o wiele smaczniejsza niż ta ze sklepu. Idealnie nadaje się na kanapki na sylwestra albo na imprezę urodzinową.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 4.10.2021
Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Sylwester i Nowy rok
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
300 gmąki z drobnego przemiału
100 gmąki ze średniego przemiału
100 gmąki z grubego przemiału
1 łyżeczkasoli
300 mlletniej wody
40 gdrożdży
1 łyżeczkacukru
1 łyżkaoleju
do posmarowaniamleko
- Najpierw przygotuj zaczyn. W niewielkiej ilości letniej wody rozpuść łyżeczkę cukru i dodaj drożdże. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj przesiane mąki, dodaj pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrób gładkie nielepiące się ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 3 części i każdą część rozwałkuj, zroluj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na blaszce przez około pół godziny.
- Potem posmaruj je mlekiem i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
- Po upieczeniu przełóż je na kratkę aby ostygły.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Domácí veka na chlebíčky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Domáca veka na chlebíčky.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Házi szendvicskenyér.
KOMENTARZE DO PRZEPISU