NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Domowa pieczeń
Domowa pieczeń
Przepis Domowa pieczeń
NajKasia    ·   8.3.2023

Domowa pieczeń

Wysokiej jakości domowa pieczeń z szynki wieprzowej. Doskonała w smaku a do tego szybka do przygotowania. Odpowiednia na niedzielny obiad a jeśli chcesz to również na jakąś uroczystość. Osobiście niezbyt lubię mięso mielone ale ta pieczeń mi smakowała. Niektórzy dodają jeszcze do środka gotowane jajka, ale ja tym razem z nich zrezygnowałam.

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
szynki wieprzowej
4 szt.
jajek
4 łyżki
bułki tartej
1 szt.
cebula
2 ząbki
czosnku
1 łyżka
smalcu wieprzowego
sól, pieprz
majeranek do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zmiel szynkę wieprzową. Tak samo zmiel (albo zetrzyj na tarce) cebulę i czosnek.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Przede wszystkim dodaj majeranek, nada mięsu świetny smak! Rękoma dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną masę włóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Wierzch również posmaruj smalcem wieprzowym. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste. Do piekarnika (w dolnej części) możesz również włożyć naczynie żaroodporne - pieczeń będzie bardziej soczysta.
  4. Kontroluj na bieżąco w taki sposób, że w pieczeń wbij igłę w najwyższym miejscu i jeśli z pieczeni będzie wypływał sok to piecz przez kolejne 10 minut.
  5. Gotową pieczeń po upieczeniu odstaw na około 10 minut, pokrój na plastry i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz