NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Domowa pasta Ajwar
Domowa pasta Ajwar
Przepis Domowa pasta Ajwar
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.12.2021

Domowa pasta Ajwar

Skończyła Ci się w domu pasta Ajwar a nie chce Ci się iść do sklepu. Przygotuj domową nawet smaczniejszą niż ta, którą kupisz w sklepie.

Składniki

Będziemy potrzebować:

5 kg
czerwonej papryki
2 kg
bakłażana
2 szt.
czosnku
800 ml
oleju
2 łyżki
soli
2 łyżeczki
pieprzu
3 łyżeczki
musztardy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Bakłażan pokrój na cienkie plastry i upiecz go w piekarniku w temperaturze 220 stopni dopóki nie zbrązowieje.
  2. Papryki pozbaw nasion i daj je do piekarnika na 220 stopni na około 45 minut, dopóki nie zczernieją. (piecz je zakryte folią na suchej blaszce do pieczenia). Upieczone wyjmij i pozbaw czarnej skórki.
  3. Paprykę, bakłażan i czosnek pokrój na kawałki, daj do miski i razem dokładnie wymieszaj.
  4. W garnku rozgrzej olej (0,5 l) i dodaj pokrojoną mieszankę. Dodaj sól pieprz i musztardę. Podsmaż a potem gotuj przez dokładnie godzinę. Gotuj w dobrej jakości garnku, aby mieszanka się nie przypaliła. Po pierwszych 15 minutach dodaj 100 ml oleju, po 30 minutach kolejne 100 ml oleju, dopóki nie zużyjesz całego przygotowanego oleju (800 ml - po każdych 15 minutach dodawaj 10 ml oleju). Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Nałóż do słoików, włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 100 stopni. Piecz dopóki nie będzie miał skórki na powierzchni. (Aby było jasne = olej powinien wypłynąć na powierzchnię). Uwaga: Jeśli chcesz Ajwar od razu zużyć nie musisz go zapiekać. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz