Domowa pasta Ajwar

Przepis Domowa pasta Ajwar

Dodał: NajKasia, 26.12.2021

Kategorie: Pasty do smarowania

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Skończyła Ci się w domu pasta Ajwar a nie chce Ci się iść do sklepu. Przygotuj domową nawet smaczniejszą niż ta, którą kupisz w sklepie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 26.12.2021

Kategorie: Pasty do smarowania

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

5 kgczerwonej papryki
2 kgbakłażana
2 szt.czosnku
800 mloleju
2 łyżkisoli
2 łyżeczkipieprzu
3 łyżeczkimusztardy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Bakłażan pokrój na cienkie plastry i upiecz go w piekarniku w temperaturze 220 stopni dopóki nie zbrązowieje.
  2. Papryki pozbaw nasion i daj je do piekarnika na 220 stopni na około 45 minut, dopóki nie zczernieją. (piecz je zakryte folią na suchej blaszce do pieczenia). Upieczone wyjmij i pozbaw czarnej skórki.
  3. Paprykę, bakłażan i czosnek pokrój na kawałki, daj do miski i razem dokładnie wymieszaj.
  4. W garnku rozgrzej olej (0,5 l) i dodaj pokrojoną mieszankę. Dodaj sól pieprz i musztardę. Podsmaż a potem gotuj przez dokładnie godzinę. Gotuj w dobrej jakości garnku, aby mieszanka się nie przypaliła. Po pierwszych 15 minutach dodaj 100 ml oleju, po 30 minutach kolejne 100 ml oleju, dopóki nie zużyjesz całego przygotowanego oleju (800 ml - po każdych 15 minutach dodawaj 10 ml oleju). Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Nałóż do słoików, włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 100 stopni. Piecz dopóki nie będzie miał skórki na powierzchni. (Aby było jasne = olej powinien wypłynąć na powierzchnię). Uwaga: Jeśli chcesz Ajwar od razu zużyć nie musisz go zapiekać. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj