Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Najlepszy strudel jaki istnieje, no może drugi najlepszy ponieważ takie top najlepsze to były te, które robiły nasze babcie, które wałkowały ciasto na stole, przynajmniej ja to tak wspominam. Gdy robiło się strudel, to robiło się go na jak największym stole, aby ciasto było ultra delikatne i cienkie. Ten kto o tym nie wiedział, mógł się starać a i tak porwał ciasto na kawałki. Więc to jest drugi najlepszy strudel jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest zupełnie proste, jest ze śmietaną. Nadziewałam go makiem, twarogiem i jabłkami, zawsze smakował super.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
200 g śmietany
2 szt.całe jajka
szczyptasoli

Ponadto będziemy potrzebować

3 łyżkismalcu, rozpuścić i dodać
3 łyżkimąki

Nadzienie:

twaróg
jabłka
mak
cukier
cukier waniliowy
rodzyki
cynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z mąki, śmietany, jajek i szczypty soli wyrób ciasto, które rozwałkuj i posmaruj masą z rozpuszczonego smalcu z dodaną mąką. Ciasto zroluj, podziel na 5 takich samych kawałków i odłóż na pół godziny do lodówki.
  2. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotuj nadzienie.
  3. Do jabłkowego i twarogowego dodaj cukier waniliowy i cukier oraz rodzynki, do makowego dodaj trochę startych jabłek, ale każdy może przygotować nadzienie według własnych preferencji smakowych.
  4. Z każdego wałeczka ciasta rozwałkuj cienki płat, który posmaruj nadzieniem i zwiń. Przełóż na blaszkę i posmaruj po wierzchu olejem.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35 - 40 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj