NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Waniliowe rogaliki Delikatne waniliowe rogaliki z migdałami
Delikatne waniliowe rogaliki z migdałami
Przepis Delikatne waniliowe rogaliki z migdałami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Te migdałowe rogaliki dzięki skrobi dodawanej do ciasta są doskonale miękkie... Nie używam formy, kształt nadaję im ręcznie. Jest to dla mnie relaks, sprawia mi to wiele przyjemności. Kocham piec słodkości na święta a przede wszystkim kocham rogaliki w każdym rodzaju. Moje ulubione to jeszcze z makiem. To trochę nietypowe połączenie ale bardzo smaczne. Polecam spróbować.

NajKasia    ·   12.11.2021

Delikatne waniliowe rogaliki z migdałami

Te migdałowe rogaliki dzięki skrobi dodawanej do ciasta są doskonale miękkie... Nie używam formy, kształt nadaję im ręcznie. Jest to dla mnie relaks, sprawia mi to wiele przyjemności. Kocham piec słodkości na święta a przede wszystkim kocham rogaliki w każdym rodzaju. Moje ulubione to jeszcze z makiem. To trochę nietypowe połączenie ale bardzo smaczne. Polecam spróbować.

25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
150 g
mąki
70 g
skrobi (może być ziemniaczana lub kukurydziana)
70 g
cukru pudru
80 g
mielonych migdałów
150 g
masła
1 szt.
żółtko
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Wszystkie składniki wymieszaj rękoma w misce (masło i jajka muszą być całkiem zimne z lodówki). To ciasto wyrabia się bardzo ciężko, trzeba je cierpliwie ugniatac, dopóki składniki się nie połączą.
  2. Potem przełóż ciasto na stolnicę, uformuj bochenek i daj do lodówki aby porządnie go schłodzić ponieważ z miękkim ciastem źle się pracuje. Po około godzinie wyjmij ciasto i na stolnicy rękoma zrób z niego wałek, pokrój go na małe kawałki i z każdego z nich rękoma zrób rogalik.
  3. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układaj ich bardzo gęsto, ja mam blaszkę 30 x 40 cm i piecz na raz 20 rogalików (5 rzędów po 4 szt.).
  4. Piekę w 180 ° przez około 10 minut (kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piecze trochę inaczej). Rogaliki po upieczeniu powinny zostać blade, tylko od spodu powinny być jasno brązowe.
  5. Chwilę pozostaw na blaszce do ostygnięcia (po upieczeniu są bardzo delikatne) i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.
  6. Z tej porcji ciasta zrobiłam około 40 malutkich rogalików.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz