NajPrzepis.pl Delikatne ptysie z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną
Delikatne ptysie z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną
Przepis Delikatne ptysie z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ślinka cieknie już nawet jak się na nie patrzy. Doskonałe delikatne ciasto parzone i czekoladowe nadzienie to świetny wybór aby sprawić radość naszemu żołądkowi. Upiekłam je na weekendową imprezę i były świetne :)

NajKasia    ·   10.1.2022

Delikatne ptysie z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną

Ślinka cieknie już nawet jak się na nie patrzy. Doskonałe delikatne ciasto parzone i czekoladowe nadzienie to świetny wybór aby sprawić radość naszemu żołądkowi. Upiekłam je na weekendową imprezę i były świetne :)

Składniki

Ciasto:

200 ml
woda
100 ml
oleju
1 kubek
mąki
4 szt.
jajek

Krem I .:

3 szt.
żółtek
2 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
mąki
1 łyżka
kakao
5 łyżek
cukru
1/2 l
mleka
10 dkg
gorzkiej czekolady
50 g
nutella
3 szt.
białek
30 g
żelatyny

Krem II .:

2 op.
bitej śmietany w proszku
250 ml
mleka
cukier do smaku

Do ozdoby:

20 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
oleju
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wodę daj do garnka i postaw na ogniu, aby się grzała. Dodaj olej i doprowadź do wrzenia. Gdy woda wrze odstaw ją z ognia i stopniowo dodawaj mąkę - stale mieszając. Daj znów na ogień i stale mieszając wymieszaj na gładką masę, która odkleja się od ścian garnka jak również od dna. Odstaw z ognia i stopniowo dodawaj jedno jajko za drugim za każdym razem dokładnie mieszając.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i wyłóż go papierem. Ciasto daj do rękawa cukierniczego i formuj na papierze równomierne kółeczka (małe różyczki - 4 do 5 cm). Piecz przez około 35 - 40 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika! Gdy czas minie, nie wyjmuj ich tylko delikatnie otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw ptysie w piekarniku na kolejne 10 minut. Po upływie 10 minut możesz je wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem czekoladowy. Żółtka wymieszaj z cukrem waniliowym, dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj i dodaj kakao oraz około 10 ml mleka. Pozostałe mleko daj do garnka i zagrzej. Gdy mleko jest już zagrzane dodaj do niego masę z żółtek i gotuj aż zgęstnieje. Odstaw gęsty krem i dodaj do niego połamaną czekoladę oraz nutellę. Rozpuść je mieszając. Pozostaw aby trochę ostygło. Do letniego kremu dodaj ubite białka i wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę i odstaw do lodówki.
  4. Przygotuj nadzienie II. Bitą śmietanę w proszku ubij w mleku z cukrem aż otrzymasz kremową masę.
  5. Ostygnięte ptysie przekrój i napełnij nadzieniem. Najpierw nadzieniem czekoladowym a potem bitą śmietaną. Wierzch ozdób rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj olej. Posyp cukrem pudrem i podawaj. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz