Delikatne ptysie z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną

Przepis Delikatne ptysie z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 10.1.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ślinka cieknie już nawet jak się na nie patrzy. Doskonałe delikatne ciasto parzone i czekoladowe nadzienie to świetny wybór aby sprawić radość naszemu żołądkowi. Upiekłam je na weekendową imprezę i były świetne :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.1.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 mlwoda
100 mloleju
1 kubekmąki
4 szt.jajek

Krem I .:

3 szt.żółtek
2 op.cukru waniliowego
4 łyżkimąki
1 łyżkakakao
5 łyżekcukru
1/2 lmleka
10 dkggorzkiej czekolady
50 gnutella
3 szt.białek
30 gżelatyny

Krem II .:

2 op.bitej śmietany w proszku
250 mlmleka
cukier do smaku

Do ozdoby:

20 ggorzkiej czekolady
1 łyżkaoleju
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wodę daj do garnka i postaw na ogniu, aby się grzała. Dodaj olej i doprowadź do wrzenia. Gdy woda wrze odstaw ją z ognia i stopniowo dodawaj mąkę - stale mieszając. Daj znów na ogień i stale mieszając wymieszaj na gładką masę, która odkleja się od ścian garnka jak również od dna. Odstaw z ognia i stopniowo dodawaj jedno jajko za drugim za każdym razem dokładnie mieszając.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i wyłóż go papierem. Ciasto daj do rękawa cukierniczego i formuj na papierze równomierne kółeczka (małe różyczki - 4 do 5 cm). Piecz przez około 35 - 40 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika! Gdy czas minie, nie wyjmuj ich tylko delikatnie otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw ptysie w piekarniku na kolejne 10 minut. Po upływie 10 minut możesz je wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem czekoladowy. Żółtka wymieszaj z cukrem waniliowym, dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj i dodaj kakao oraz około 10 ml mleka. Pozostałe mleko daj do garnka i zagrzej. Gdy mleko jest już zagrzane dodaj do niego masę z żółtek i gotuj aż zgęstnieje. Odstaw gęsty krem i dodaj do niego połamaną czekoladę oraz nutellę. Rozpuść je mieszając. Pozostaw aby trochę ostygło. Do letniego kremu dodaj ubite białka i wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę i odstaw do lodówki.
  4. Przygotuj nadzienie II. Bitą śmietanę w proszku ubij w mleku z cukrem aż otrzymasz kremową masę.
  5. Ostygnięte ptysie przekrój i napełnij nadzieniem. Najpierw nadzieniem czekoladowym a potem bitą śmietaną. Wierzch ozdób rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj olej. Posyp cukrem pudrem i podawaj. 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj