NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto parzone Delikatne mini ptysie nadziewane kremem waniliowym
Delikatne mini ptysie nadziewane kremem waniliowym
Przepis Delikatne mini ptysie nadziewane kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.7.2022

Delikatne mini ptysie nadziewane kremem waniliowym

Spróbuj w domu przygotować te pyszne ptysie z ciasta parzonego a zobaczysz, że przygotowanie wcale nie jest wymagające. Krem waniliowy w środku jest pyszny i delikatny. Pycha!

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
400 ml
wody
200 ml
oleju
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
10 łyżek
mąki
3 łyżki
kakao
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Nadzienie:

750 ml
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
250 g
cukru pudru
150 ml
śmietany kremówki
100 ml
wody mineralnej
1 łyzki
ekstraktu waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania
czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wodę daj do garnka, dodaj olej oraz sól i zagrzej. Gdy woda jest gorąca stale mieszając dodaj mąkę połączoną ze skrobią kukurydzianą, kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie połącz i odstaw z ognia - pozostaw do ostygnięcia.
  2. Gdy masa jest letnia dodaj jedno jajko za drugim i za każdym razem zmiksuj mikserem.
  3. Przygotowane ciasto daj do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj małe "dukaty".
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w 200 stopniach, dopóki nie będą złociste.
  5. Mleko daj na ogień, dodat cukier i budynie w proszku - ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia.
  6. Mikserem zmiksuj śmietanę z wodą mineralną a następnie tę masę dodaj do ostygniętego budyniu. Dodaj wanilię i połącz.
  7. Upieczone ptysie przetnij na pół (uwaga, krój dopiero jak ptysie są doskonale chłodne).
  8. Napełnij kremem i zakryj drugą częścią ptysia.
  9. Wierzch posyp cukrem pudrem i polej rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Źródło: Recepti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz