NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Delikatne karmelowe rożki
Delikatne karmelowe rożki
Przepis Delikatne karmelowe rożki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tak wspaniałe i tak smaczne. Chyba w tym roku już z wyprzedzeniem mam nastrój na pieczenie na święta. Sprawia mi to ogromną radość. Zrobiłam z połowy ilości składników i zjedli wszystko w pół godziny. Nawet nie zdążyłam zauważyć kto ile wziął i na szczęście zdążyłam spróbować jak tylko napełniłam rożki nadzieniem. Co prawda nie zdążyły jeszcze zmięknąć od kremu ale to nie przeszkadza. Na święta koniecznie je zrobię z podwójnej ilości składników.

NajKasia    ·   5.11.2022

Delikatne karmelowe rożki

Tak wspaniałe i tak smaczne. Chyba w tym roku już z wyprzedzeniem mam nastrój na pieczenie na święta. Sprawia mi to ogromną radość. Zrobiłam z połowy ilości składników i zjedli wszystko w pół godziny. Nawet nie zdążyłam zauważyć kto ile wziął i na szczęście zdążyłam spróbować jak tylko napełniłam rożki nadzieniem. Co prawda nie zdążyły jeszcze zmięknąć od kremu ale to nie przeszkadza. Na święta koniecznie je zrobię z podwójnej ilości składników.

40 min.
Przygotowanie
5 min.
Gotowanie
Składniki
250 g
mąki
200 g
cukru pudru
200 g
płynnego miodu
3 szt.
żółtek
2 łyżki
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
5 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników zrób kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
  2. Potem rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj kółka o średnicy 5 cm. Kółeczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Nie piecz zbyt długo, aby niepotrzebnie nie wysuszyć ciasta. Od razu po upieczeniu zwiń je w rożki nawijając je na przykład na końcówkę cukierniczą albo na drewniany rożek albo inny stożek.
  3. Odstaw na chwilę, stygnąc twardnieją i zachowają kształt. Dlatego piecz w mniejszych ilościach aby zdążyć je zwijać jeszcze gorące.
  4. Krawędzie zamocz w czekoladzie i obtocz w mielonych orzeszkach. Nadziewaj kremem karmelowym - karmelowe mleko skondensowane + masło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz