NajPrzepis.pl Delikatne drobne ciasteczka polane masłem i rumem
Delikatne drobne ciasteczka polane masłem i rumem
Przepis Delikatne drobne ciasteczka polane masłem i rumem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Drobne ciasteczka, które nadziewałam powidłami, makiem i twarogiem. Są doskonałe. Zalewałam je masłem i rumem i dzięki temu osiągnęłam to, że nawet po upieczeniu były miękkie i wilgotne. Nie zapomnij że te ciasteczka obtacza się w cukrze pudrze dopiero jak wystygną, aby cukier nie rozpuścił się na ciasteczkach. Jest to co prawda czasochłonne, bo te ciasteczka robi się jak najmniejsze, ale to nie szkodzi bo raz na jakiś czas można w kuchni popracować trochę dłużej a z pewnością sprawi to radość gościom, którzy na pewno pochwalą te ciasteczka.

NajKasia    ·   16.5.2021

Delikatne drobne ciasteczka polane masłem i rumem

Drobne ciasteczka, które nadziewałam powidłami, makiem i twarogiem. Są doskonałe. Zalewałam je masłem i rumem i dzięki temu osiągnęłam to, że nawet po upieczeniu były miękkie i wilgotne. Nie zapomnij że te ciasteczka obtacza się w cukrze pudrze dopiero jak wystygną, aby cukier nie rozpuścił się na ciasteczkach. Jest to co prawda czasochłonne, bo te ciasteczka robi się jak najmniejsze, ale to nie szkodzi bo raz na jakiś czas można w kuchni popracować trochę dłużej a z pewnością sprawi to radość gościom, którzy na pewno pochwalą te ciasteczka.

Składniki
Ciasto:
500 g
mąki z drobnego przemiału
500 g
mąki ze średniego przemiału
600 g
masła
120 g
cukru
75 g
drożdży
6 szt.
żółtek
20 łyżek
mleka
cukier waniliowy (jedno opakowanie)
skórka z cytryny (z jednej cytryny)
sól
Do dokończenia:
nadzienia (twarogowe, makowe, jabłkowe i z powideł śliwkowych, niektórzy dają też orzechowe itp.)
masło do posmarowania blaszek i ciasteczek
rum na posmarowania ciasteczek
cukier i cukier waniliowy do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na stolnicę daj mąki i cukier. Zrób w nich dołek i wbij do niego żółtka oraz dodaj skórkę z cytryny. Dodaj szczyptę soli.
  2. Do mąki dodaj pokrojone miękkie masło a do dołka z żółtkami powstały zaczyn z letniego mleka i drożdży.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj dopóki nie osiągniesz gładkiego ciasta.
  4. Ciast włóż do lodówki, aby zbyt szybko nie rosło. Ciasteczka z tego ciasta robi się od razu, nie pozostawia się go do wyrośnięcia jak w przypadku na przykład klasycznych drożdżowych bułeczek.
  5. Z lodówki za każdym razem bierz tylko kawałek ciasta, z którego rób ciasteczka a na środek dawaj za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie.
  6. Na nadzienie twarogowe daj rodzynki wcześniej namoczone w rumie. 
  7. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce posmarowanej masłem.
  8. Przed pieczeniem posmaruj masłem również same ciasteczka. Piecz w temperaturze 180°C do 220°C – tak zawsze mi radziła moja mama, która pilnowała ciasteczek podczas pieczenia. Temperaturę w piekarniku trzeba często dostosowywać, aby ciasteczka upiekły się równomiernie na piękny złocisty kolor.
  9. Po upieczeniu ciasteczka posmaruj masłem wymieszanym z rumem i przykryj na chwilę ściereczką. Masło dzięki temu ślicznie wsiąknie i ciasteczka będą jeszcze bardziej delikatne. Ciasteczka przed obtoczeniem w cukrze trzeba pozostawić na chwilę do ostygnięcia, aby cały cukier się na nich od razu nie rozpuścił.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz