Delikatne drobne ciasteczka polane masłem i rumem

Przepis Delikatne drobne ciasteczka polane masłem i rumem

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Drobne ciasteczka, które nadziewałam powidłami, makiem i twarogiem. Są doskonałe. Zalewałam je masłem i rumem i dzięki temu osiągnęłam to, że nawet po upieczeniu były miękkie i wilgotne. Nie zapomnij że te ciasteczka obtacza się w cukrze pudrze dopiero jak wystygną, aby cukier nie rozpuścił się na ciasteczkach. Jest to co prawda czasochłonne, bo te ciasteczka robi się jak najmniejsze, ale to nie szkodzi bo raz na jakiś czas można w kuchni popracować trochę dłużej a z pewnością sprawi to radość gościom, którzy na pewno pochwalą te ciasteczka.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:
500 gmąki z drobnego przemiału
500 gmąki ze średniego przemiału
600 gmasła
120 gcukru
75 gdrożdży
6 szt.żółtek
20 łyżekmleka
cukier waniliowy (jedno opakowanie)
skórka z cytryny (z jednej cytryny)
sól
Do dokończenia:
nadzienia (twarogowe, makowe, jabłkowe i z powideł śliwkowych, niektórzy dają też orzechowe itp.)
masło do posmarowania blaszek i ciasteczek
rum na posmarowania ciasteczek
cukier i cukier waniliowy do obtoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na stolnicę daj mąki i cukier. Zrób w nich dołek i wbij do niego żółtka oraz dodaj skórkę z cytryny. Dodaj szczyptę soli.
  2. Do mąki dodaj pokrojone miękkie masło a do dołka z żółtkami powstały zaczyn z letniego mleka i drożdży.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj dopóki nie osiągniesz gładkiego ciasta.
  4. Ciast włóż do lodówki, aby zbyt szybko nie rosło. Ciasteczka z tego ciasta robi się od razu, nie pozostawia się go do wyrośnięcia jak w przypadku na przykład klasycznych drożdżowych bułeczek.
  5. Z lodówki za każdym razem bierz tylko kawałek ciasta, z którego rób ciasteczka a na środek dawaj za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie.
  6. Na nadzienie twarogowe daj rodzynki wcześniej namoczone w rumie. 
  7. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce posmarowanej masłem.
  8. Przed pieczeniem posmaruj masłem również same ciasteczka. Piecz w temperaturze 180°C do 220°C – tak zawsze mi radziła moja mama, która pilnowała ciasteczek podczas pieczenia. Temperaturę w piekarniku trzeba często dostosowywać, aby ciasteczka upiekły się równomiernie na piękny złocisty kolor.
  9. Po upieczeniu ciasteczka posmaruj masłem wymieszanym z rumem i przykryj na chwilę ściereczką. Masło dzięki temu ślicznie wsiąknie i ciasteczka będą jeszcze bardziej delikatne. Ciasteczka przed obtoczeniem w cukrze trzeba pozostawić na chwilę do ostygnięcia, aby cały cukier się na nich od razu nie rozpuścił.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj