NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Osie gniazda i ule Delikatne cynamonowe gniazdka, które dzięki puszystemu waniliowemu kremowi budyniowemu zmienią Twoje spojrzenie na desery
Delikatne cynamonowe gniazdka, które dzięki puszystemu waniliowemu kremowi budyniowemu zmienią Twoje spojrzenie na desery
Przepis Delikatne cynamonowe gniazdka, które dzięki puszystemu waniliowemu kremowi budyniowemu zmienią Twoje spojrzenie na desery
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Cynamonowe gniazdka to słodkie wypieki, które wszyscy uwielbiają. Polane budyniem pozostają na długo miękkie i smaczne, to zupełnie nowy wymiar, spróbuj!

NajKasia    ·   5.5.2023

Delikatne cynamonowe gniazdka, które dzięki puszystemu waniliowemu kremowi budyniowemu zmienią Twoje spojrzenie na desery

Cynamonowe gniazdka to słodkie wypieki, które wszyscy uwielbiają. Polane budyniem pozostają na długo miękkie i smaczne, to zupełnie nowy wymiar, spróbuj!

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
130 ml
mleka
15 g
cukru kryształ
1/2 szt.
drożdży
1 szt.
jajko
500 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
170 g
jogurtu
szczypta
soli

Nadzienie:

100 g
masła
3 łyżeczki
cynamonu
120 g
cukru kryształ

Polewa:

1 szt.
budyń waniliowy
2-3 łyżki
cukru
0,5 l
mleka
1 szt.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Zrób zaczyn z mleka, drożdży i cukru.
  2. Zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie w garnku rozpuść masło i wymieszaj z cukrem oraz cynamonem. To będzie nadzienie.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, posmaruj nadzieniem, zwiń i pokrój na ślimaczki o szerokości około 3-4cm i ułóż je na wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  5. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Na koniec ugotuj budyń i polej nim jeszcze gorące ślimaki. Wszystko pozostaw do ostygnięcia a potem podawaj. Oczywiście jeśli ktoś chce, to może pominąć ten krok i od razu zabrać się za jedzenie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz