Delikatne ciasto ze śliwkami, które nie musi wyrastać

Przepis Delikatne ciasto ze śliwkami, które nie musi wyrastać

Dodał: NajKasia, 18.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli masz do dyspozycji jakieś śliwki to koniecznie spróbuj zrobić ciasto śliwkowe. Jest fantastyczne. Ciasto jest delikatne a do tego ten wspaniały zapach wanilii podczas pieczenia...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
7 gsuszonych drożdży
6 łyżekoleju
100 gmasła
2 szt.jajek
80 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
szczyptasoli
250 mlmleka
2 kgśliwek

Kruszonka:

350 gmaki
250 gmasła
3 op.cukru waniliowego
200 gcukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Śliwki wymyj, pozbaw pestek i przekrój.
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 38 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Najpierw przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier waniliowy i rękoma zrób z tego masę podobną do mokrego piasku.
  4. W dużej misce wymieszaj połowę mąki, suszone drożdże, cukier, masło, jajka, cukier waniliowy, szczyptę soli i letnie mleko.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrób gładkie ciasto, które rozłóż na dnie formy. Ułóż śliwki, przekrojoną częścią do góry, lekko je wciśnij w ciasto.
  6. Posyp kruszonką i włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj