NajPrzepis.pl Desery Kołacze Delikatne ciasto z twarogiem i jagodami
Delikatne ciasto z twarogiem i jagodami
Przepis Delikatne ciasto z twarogiem i jagodami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeden z najlepszych słodkich owocowych deserów. Oczywiście dla mnie. W domu kręcili nosem ale po spróbowaniu natychmiast zmienili zdanie. Był tak fantastyczny, że zniknęło porównywalnie szybko jak bardzo lubiane w naszej rodzinie ciasto monte. Koniecznie spróbuj również z innymi owocami. Wszystkie wersje tego ciasta są fantastyczne.

NajKasia    ·   7.8.2022

Delikatne ciasto z twarogiem i jagodami

Jeden z najlepszych słodkich owocowych deserów. Oczywiście dla mnie. W domu kręcili nosem ale po spróbowaniu natychmiast zmienili zdanie. Był tak fantastyczny, że zniknęło porównywalnie szybko jak bardzo lubiane w naszej rodzinie ciasto monte. Koniecznie spróbuj również z innymi owocami. Wszystkie wersje tego ciasta są fantastyczne.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
130 g
miękkiego masła
80 g
cukru kryształ
1 szt.
jajko
szczypta
soli
1 łyżeczka
skórki z cytryny

Nadzienie:

1 kubeczek
kwaśnej śmietany (190g)
1 pojemik
miękkiego twarogu (250g)
1 op.
budyniu waniliowego w proszku
70 g
cukru kryształ
2 szt.
jajek
1 łyżeczka
skórki z cytryny
owoce w zależności od preferencji smakowy - jagody
herbatniki maślane
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystko wymieszaj razem bez gotowania - to będzie krem. A dodatkowo przygotuj owoce, w moim przypadku świeże jagody i około 6 maślanych herbatników.
  2. Wyrób ciasto i włóż je na pół godziny do lodówki, oddziel małą część na ozdoby a resztę rozwałkuj na koło o średnicy 28 cm (użyj tortownicy o średnicy 22 cm i trzeba zrobić około 3 cm wysokie krawędzie).
  3. Rozwałkowane ciasto włóż do wysmarowanej masłem formy, wyrównaj krawędzie, dno wysyp pokuszonymi herbatnikami (zapobiegną temu, aby soczyste owoce sprawiły, że spód będzie zbyt wilgotny).
  4. Potem posyp połową jagód, wlej nadzienie, posyp resztą jagód a z reszty ciasta zrób ozdoby według własnej fantazji.
  5. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz