NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Delikatna rolada z nadzieniem czekoladowym
Delikatna rolada z nadzieniem czekoladowym
Przepis Delikatna rolada z nadzieniem czekoladowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.9.2022

Delikatna rolada z nadzieniem czekoladowym

Prosta rolada czekoladowa, którą da radę przygotować nawet osoba początkująca w pieczeniu.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
6 łyżek
cukru
6 łyżek
mąki
3 łyżki
kakao
5 g
proszku do pieczenia
100 ml
mleka
100 ml
oleju

Krem:

1 op.
budyniu czekoladowego
300 ml
mleka
cukier do smaku
50 g
gorzkiej czekolady
125 g
masła

Polewa:

100 g
gorzkiej czekolady
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dolewaj mleko i olej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec ostrożnie wymieszaj z ubitą pianą z białek i nałóż masę na blaszkę (40x35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  3. Upieczone ciasto razem z wilgotną ściereczką zroluj i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Do mleka dodaj cukier i budyń czekoladowy w proszku. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i ugotuj gęsty budyń. Odstaw, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Masło zmiksuj mikserem do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodaj do niego ostygnięty budyń czekoladowy. 
  5. Krem czekoladowy nałóż na ciasto i zroluj je. Wierzch rolady polej rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj olej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz