NajPrzepis.pl Desery Babki Delikatna orzechowa babka na niedzielę
Delikatna orzechowa babka na niedzielę
Przepis Delikatna orzechowa babka na niedzielę
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W niedzielę po sycącym obiedzie człowiek ma ochotę na coś słodkiego. Co innego by to mogło być jeśli nie babka. Polecam wszystkim spróbować smacznej orzechowej babki, która jest delikatna jak piórko.

NajKasia    ·   29.11.2022

Delikatna orzechowa babka na niedzielę

W niedzielę po sycącym obiedzie człowiek ma ochotę na coś słodkiego. Co innego by to mogło być jeśli nie babka. Polecam wszystkim spróbować smacznej orzechowej babki, która jest delikatna jak piórko.

20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
140 g
cukru trzcinowego
szczypta
soli
200 ml
mleka acidofilnego
5 ml
oleju
150 g
orzechów włoskich
160 g
mąki
1 op.
proszku do pieczenia
do posypania
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Orzechy włoskie na sucho praż na patelni i zmiel. W misce ubij żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki. Dodaj mleko acidofilne z olejem. Potem dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami, na przemian dodawaj też pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Ostrożnie wymieszaj.
  2. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 min. Babkę można skontrolować czy jest dobrze upieczona wbijając w nią wykałaczkę. Jeśli by jeszcze nie była dobra, dopiecz ją przykrywając folią aluminiową.
  3. Ostygniętą babkę posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz