NajPrzepis.pl Desery Babki Delikatna babka z likierem - przepis ze zdjęciami
Delikatna babka z likierem - przepis ze zdjęciami
Delikatna babka z likierem - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Delikatna babka z likierem, na myśl o której cieknie mi ślinka już przy czytaniu przepisu więc musiałam ją wypróbować. Na pewno to nie był ostatni raz, gdy ją piekłam.

NajKasia    ·   4.10.2022

Delikatna babka z likierem - przepis ze zdjęciami

Delikatna babka z likierem, na myśl o której cieknie mi ślinka już przy czytaniu przepisu więc musiałam ją wypróbować. Na pewno to nie był ostatni raz, gdy ją piekłam.

Składniki

Składniki:

4 szt.
jajek
200 g
cukru pudru
2 szt.
cukru waniliowego
200 ml
oleju
200 ml
likieru jajecznego
100 g
mąki
100 g
skrobi ziemniaczanej
1 op.
proszku do pieczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i miksuj do otrzymania pianki.
  2. Dodaj olej i likier jajeczny i jeszcze chwilkę miksuj, ale niezbyt długo, żeby piana nie opadła.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia i rózgą wymieszaj to z masą z jajek.
  4. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 min.
  5. Podawaj do kawki i kieliszka koniaku.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz