NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Danie z jednego naczynia żaroodpornego
Danie z jednego naczynia żaroodpornego
Przepis Danie z jednego naczynia żaroodpornego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.4.2022

Danie z jednego naczynia żaroodpornego

Wystarczy dać wszystko do jednego naczynia żaroodpornego i nie trzeba się o nic martwić podczas pieczenia. Nie da się zrobić prostszego i smaczniejszego niedzielnego obiadu.

Składniki

Podstawa:

ćwiartki z kurczaka
górne udka

Ponadto będziemy potrzebować:

około 800 g
małych ziemniaków
1 główkę
czosnku
4 łyżki
oliwy z oliwek
200 ml
wywaru drobiowego
do smaku
mielona papryka
do smaku
sól, pieprz
1 szt.
cytryna
1 szt.
duża cebula
2 szt.
młode cukinie
3 szt.
średnie pomidory
1 szt.
papryka
do smaku
bazylia, tymianek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Mięso z kurczaka posól, popieprz i posyp papryką (przyprawą do grilla).
  2. Ziemniaki umyj, osusz, większe przekrój i posól.
  3. Do większego naczynia żaroodpornego daj olej, rozłóż mięso, ziemniaki, ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w półksiężyce. Połówką cytryny pokrop kurczaka i ziemniaki, drugą połówkę przekrój i daj do naczynia żaroodpornego.
  4. Piecz przez około pół godziny, następnie podlej wywarem.
  5. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, pomidory przekrój na pół. Około 15 minut przed dopieczeniem kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego cukinię, paprykę i pomidory.
  6. Zupełnie na końcu dodaj porwane listki bazylii, kilka gałązek tymianku.

Mój blog: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz