NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Czosnkowe kotlety zapiekane w piekarniku
Czosnkowe kotlety zapiekane w piekarniku
Przepis Czosnkowe kotlety zapiekane w piekarniku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kotlety można oczywiście przygotować na milion sposobów, ale to jest mój ulubiony sposób. Bez smażenia, bez klasycznej panierki i z wyraźnym czosnkowym smakiem.

NajKasia    ·   20.6.2021

Czosnkowe kotlety zapiekane w piekarniku

Kotlety można oczywiście przygotować na milion sposobów, ale to jest mój ulubiony sposób. Bez smażenia, bez klasycznej panierki i z wyraźnym czosnkowym smakiem.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
mięsa wieprzowego
3 łyżki
sosu pomidorowego
2 łyżki
śmietany
2 łyżki
majonezu
1 łyżka
musztardy
5 ząbków
czosnku
150 g
twardego sera
do smaku
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry, które delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz z każdej strony i połóż na blaszce.
  2. W misce wymieszaj sos pomidorowy, kwaśną śmietanę, majonez, musztardę i wyciśnięty czosnek.
  3. Takim sosem posmaruj każdy plaster mięsa, posyp po wierzchu tartym serem i włóż do piekarnika.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od grubości pokrojonego mięsa.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz