Czeski ryż risotto

Przepis Czeski ryż risotto

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Według Włochów to nie jest prawdziwe risotto. Prawdziwe risotto powinno być kremowe, ze śmietaną i dobrej jakości parmazanem, ale na pewno w domu Ty tez tak go nie robisz. Klasyczne czeskie risotto z warzywami wygląda tak jak w tym przepisie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

SKŁADNIKI

1 kubek(300 ml) ryżu kleistego
500 gmięsa wieprzowego (pręga lub udziec)
1 szt.średnia cebula + pęczek szczypiorku
1 łyżkasmalcu
2 łyżeczkimielonego kminku
do smakupieprz, sól
około 200 mlwywaru lub wody + wołowa kostka rosołowa
szklankamarynowanych warzyw w zalewie słodko-kwaśnej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ryż ugotuj tak jak to zwykle robisz (ja gotuję w ryżowarze)
    Mięso pokrój na małe kosteczki.
  2. W garnku ciśnieniowym (możemy też w "normalnym") roztop smalec, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i zeszklij. Dodaj mięso posypane kminkiem, popieprzone. Dodaj wodę i kostkę rosołową. Jeśli masz wywar to daj wywar i nie dodawaj już kostki rosołowej. Duś aż mięso będzie miękkie.
  3. Na sitko daj warzywa i odcedź zalewę. Gdy mięso jest już miękkie przecedź sos przez sitko. Do mięsa dodaj marynowane warzywa, ugotowany ryż i wszystko wymieszaj. Ewentualnie posól.
  4. Na koniec dodaj zielony szczypiorek pokrojony na drobno. Na talerzach polej sosem z mięsa i możesz posypać startym serem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj