NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Wielkanoc Czerwone jajka wielkanocne
Czerwone jajka wielkanocne
Przepis Czerwone jajka wielkanocne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.1.2023

Czerwone jajka wielkanocne

Co prawda do Wielkanocy jeszcze sporo czasu ale warto już teraz zacząć zbierać nowe przepisy. Ja wypróbowałam właśnie przepis na barwione jajka, oczywiście nie lubię sztucznych barwników spożywczych, jestem raczej fanką naturalnych barwników czyli używam do barwienia takich składników, jak na przykład marchew, kurkuma, czerwone buraki i tym podobne. Spróbuj, na talerzu będzie to wyglądać pięknie kolorowo i zobaczysz, że pod względem smaku również będzie dobre.

Składniki

Podstawa:

6 szt.
jajek
2-3 łyżki
majonezu
100 g
serka topionego
1 łyżka
musztardy
sól i pieprz

Zalewa:

1 szt.
czerwony burak
1 łyżeczka
cukru
250 ml
octu
1 szt.
cebula
300 ml
wody
sól i pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj zalewę. Obierz buraka oraz cebulę i pokrój je na plasterki. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i pokrojonego buraka oraz cebulę. Posól i popieprz do smaku i na małym ogniu gotuj przez pól godziny. Gotową zalewę odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Jajka klasycznie ugotuj na twardo. Ostygnięte obierz a następnie włóż je do zalewy tak, aby były zanurzone. Pozostaw je aby się marynowały w zalewie przez 30 minut.
  3. Następnie przekrój jajka, wyjmij żółtka, które daj do miseczki, dodaj serek topiony, majonez i musztardę. Posól i popieprz do smaku i daj do rękawa cukierniczego.
  4. Na talerzu ozdób jajka nadzieniem z żółtek i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz