NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort czekoladowy Czekoladowy tort z truskawkami
Czekoladowy tort z truskawkami
Przepis Czekoladowy tort z truskawkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Muszę się Wam pochwalić tym czekoladowym torcikiem, który zrobiłam dla mojej mamy na urodziny :) :)

NajKasia    ·   6.4.2021

Czekoladowy tort z truskawkami

Muszę się Wam pochwalić tym czekoladowym torcikiem, który zrobiłam dla mojej mamy na urodziny :) :)

Składniki

Krem czekoladowy:

500 ml
mleka
50 g
cukru pudru
1,5 op.
budyniu czekoladowego
2 szt.
żółtek
150 g
70% czekolady gorzkiej
250 g
masła

Krem truskawkowy:

250 g
truskawek
1/2 op.
budyniu waniliowego
90 g
cukru pudru
125 g
masła

Polewa:

125 g
czekolady gorzkiej
125 ml
śmietany kremówki

Ciasto:

6 szt.
jajek
250 g
cukru
6 łyżek
oleju
szczypta
soli
240 g
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Krem czekoladowy:
    Mleko, cukier, budyń i żółtka daj do garnka i ugotuj gęsty budyń, odstaw i dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij do osiągnięcia pianki i dodawaj do niego stopniowo łyżką budyń i zmiksuj na gładki krem.
  2. Krem truskawkowy:
    Truskawki zmiksuj na mus, dodaj budyń, wymieszaj i ugotuj gęstą masę, pozostaw do ostygnięcia. Masło z cukrem ubij do osiągnięcia pianki, dodawaj ostygniętą truskawkową masę i zmiksuj na gładki krem.
  3. Ciasto: przepis na ciasto tortowe znajdziesz TU: Najdoskonalsze ciasto tortowe od Reny
  4. Ciasto podziel na 3 części. Jedną posmaruj kremem czekoladowym, połóż drugą część ciasta, posmaruj kremem truskawkowym, połóż trzecią część ciasta i posmaruj cały tort kremem czekoladowym. Na wierzch daj polewę czekoladową - 125 g gorzkiej czekolady, 125 ml śmietany kremówki - śmietanę podgrzej, odstaw, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Pozostaw aby trochę ostygło i polej cały tort po wierzchu pozwalając by polewa ściekała też na boki. Ozdób dodatkowo rękawem cukierniczym, połóż truskawki i odstaw na noc do lodówki. Polewa i krem pięknie stężeją.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz