Czekoladowy cheesecake z polewą malinową w wielkanocnym stylu

Przepis Czekoladowy cheesecake z polewą malinową w wielkanocnym stylu
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli nie wiesz co przygotować dla gości na Wielkanoc, to upiecz ten cheesecake. Myślę, że tego ciasta nie zepsujesz, wystarczy go ozdobić wielkanocnymi słodyczami i świetny tematyczny deser gotowy. Tym razem oferuję przepis na cheesecake w doskonałym połączeniu kremu czekoladowego i polewy malinowej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód z herbatników

150 gherbatników
50 gmasła

Krem

500 gdelikatnego twarogu
350 gmascarpone
200 gśmietany
150 gczekolady mlecznej
50 ggorzkiej czekolady
2 szt.jajek
60 gcukru pudru
2 łyżkimąki

Polewa malinowa

300 gmrożonych malin
20 gcukru waniliowego
2 łyżkibudyniu waniliowego w proszku
woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Zmiksuj herbatniki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze albo rozpuszczone w kuchence mikrofalowej i znów zmiksuj. Powstałą mieszankę daj na dno okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie dociśnij do dna. Daj na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  2. Twaróg i mascarpone krótko zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka, mąkę i cukier. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej i pozostaw na chwile aby ostygła. Łyżka po łyżce dodawaj krem do rozpuszczonej czekolady i mieszaj, aby czekolada się nie zważyła. Gdy część kremu jest połączona z czekoladą możesz dodać czekoladową część do reszty kremu.
  3. Przygotowany krem wylej na spód z herbatników i piecz w temperaturze 155 stopni przez około 55 minut. Na dno piekarnika daj blaszkę z wodą. Po upieczeniu pozostaw cheesecake co najmniej na pół godziny w uchylonym piekarniku i dopiero potem go wyjmij.
  4. Na polewę zagotuj maliny z cukrem. Następnie przeciśnij je przez sitko. Gładką część daj z powrotem do garnka, dodaj budyń w proszku wymieszany w odrobinie wody i gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw aby trochę ostygło a potem rozsmaruj na przygotowanym cheesecake. Gotowy odstaw do lodówki, idealnie na całą noc.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj