Czekoladowy cheesecake z polewą malinową w wielkanocnym stylu

Dodał: NajKasia, 11.4.2022
Kategorie: Torty, Cheesecake, Najlepsze desery, Desery, Wielkanoc, Świąteczne wypieki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Jeśli nie wiesz co przygotować dla gości na Wielkanoc, to upiecz ten cheesecake. Myślę, że tego ciasta nie zepsujesz, wystarczy go ozdobić wielkanocnymi słodyczami i świetny tematyczny deser gotowy. Tym razem oferuję przepis na cheesecake w doskonałym połączeniu kremu czekoladowego i polewy malinowej.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 11.4.2022
Kategorie: Torty, Cheesecake, Najlepsze desery, Desery, Wielkanoc, Świąteczne wypieki
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Spód z herbatników
150 gherbatników
50 gmasła
Krem
500 gdelikatnego twarogu
350 gmascarpone
200 gśmietany
150 gczekolady mlecznej
50 ggorzkiej czekolady
2 szt.jajek
60 gcukru pudru
2 łyżkimąki
Polewa malinowa
300 gmrożonych malin
20 gcukru waniliowego
2 łyżkibudyniu waniliowego w proszku
woda
- Zmiksuj herbatniki. Dodaj masło w pokojowej temperaturze albo rozpuszczone w kuchence mikrofalowej i znów zmiksuj. Powstałą mieszankę daj na dno okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie dociśnij do dna. Daj na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Twaróg i mascarpone krótko zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka, mąkę i cukier. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej i pozostaw na chwile aby ostygła. Łyżka po łyżce dodawaj krem do rozpuszczonej czekolady i mieszaj, aby czekolada się nie zważyła. Gdy część kremu jest połączona z czekoladą możesz dodać czekoladową część do reszty kremu.
- Przygotowany krem wylej na spód z herbatników i piecz w temperaturze 155 stopni przez około 55 minut. Na dno piekarnika daj blaszkę z wodą. Po upieczeniu pozostaw cheesecake co najmniej na pół godziny w uchylonym piekarniku i dopiero potem go wyjmij.
- Na polewę zagotuj maliny z cukrem. Następnie przeciśnij je przez sitko. Gładką część daj z powrotem do garnka, dodaj budyń w proszku wymieszany w odrobinie wody i gotuj aż zgęstnieje. Pozostaw aby trochę ostygło a potem rozsmaruj na przygotowanym cheesecake. Gotowy odstaw do lodówki, idealnie na całą noc.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Čokoládový cheesecake s malinovou polevou ve velikonočním stylu.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Čokoládový cheesecake s malinovou polevou vo veľkonočnom štýle.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Österlicher Schokoladen-Cheesecake mit Himbeerglasur an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Csokis sajttorta málnaöntettel, húsvétra.
KOMENTARZE DO PRZEPISU