NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Czekoladowy cheesecake Czekoladowy cheesecake z mascarpone
Czekoladowy cheesecake z mascarpone
Przepis Czekoladowy cheesecake z mascarpone
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.3.2021

Czekoladowy cheesecake z mascarpone

Najlepszy czekoladowy cheesecake z mascarpone. Pychota!

25 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

2 op.
herbatników
180 g
masło

Nadzienie:

500 g
mascarpone
250 g
czekolady go gotowania (np. z Lidla)
1 szt.
bitej śmietany w proszku (ewentualnie 150 ml śmietany kremówki)
130 ml
mleka

Polewa:

130 ml
śmietany kremówki
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Rozkrusz herbatniki, może zostać trochę większych kawałków, nie musisz ich rozkruszać na zupełnie gładki proszek. Przesyp je do miski i zalej rozpuszczonym masłem. Zrób gęstą masę, którą włóż do tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
  2. Rozpuść czekoladę w misce nad parą, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i dodaj mascarpone. Ubij śmietanę i dodaj do pozostałych składników. Wszystko razem utrzyj i daj wlej do tortownicy.
  3. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i połamaną w kostki czekoladę i zagrzej. Gdy czekolada się rozpuści, odstaw z ognia (nie gotuj). Pozostaw na chwilę do ostygnięcia i polej nią krem. Włóż do lodówki do następnego dnia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz