NajPrzepis.pl Desery Kołacze Czekoladowo-owocowa przyjemność dla wymagających
Czekoladowo-owocowa przyjemność dla wymagających
Przepis Czekoladowo-owocowa przyjemność dla wymagających
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.8.2022

Czekoladowo-owocowa przyjemność dla wymagających

Czekoladowo-owocowa przyjemność dla wymagających smakoszy

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
6 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
100 ml
mleka
100 ml
oleju
6 łyżek
czekolady w proszku (napój instant)
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
6 łyżek
mąki

Krem:

400 ml
śmietany kremówki
250 g
gorzkiej czekolady

Wierzch:

100 g
cukru pudru
400 g
malin
1 op.
żelatyny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wieczorem przygotuj podstawę do kremu paryskiego. Śmietanę podgrzej (uważaj, aby nie zaczęła wrzeć) i odstaw. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę, którą rozpuść mieszając i pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Następnie tę masę włóż do lodówki i pozostaw na noc.
  2. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, stopniowo dodawaj mleko, olej a na koniec również sypkie składniki - wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku.
  3. Zupełnie na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto daj do okrągłej formy do pieczenia, której dno wyłóż papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni, dopóki boki nie zaczną się odklejać od ścian formy (około 20 min).
  4. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na kratce i przygotuj krem. Mikserem ubij porządnie schłodzoną śmietanę z czekoladą na sztywny krem i nałóż na ciasto. Ładnie wygładź a na wierzch nałóż owocową pulpę - maliny wymieszaj z cukrem i zagotuj. Gotuj dopóki maliny się nie rozgotują, dodaj żelatynę i połącz mieszając.
  5. Cały tort odłóż do lodówki na kilka godzin.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz