NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Czekoladowe listki
Czekoladowe listki
Przepis Czekoladowe listki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Herbatniczki, ciasteczka, muszelki, listki i co tylko chcemy. Przepis na te ciasteczka odkryłam dopiero niedawno, gdy szukałam pomysłu na coś prostego i smacznego. Robiłam je na Boże Narodzenie ale z całą pewnością jest to przepis, który nada się też poza świętami więc polecam je na najbliższy weekend. Idealnie nadają się jako dodatek do kawy więc nie zwlekaj i idź do kuchni by przygotować te dwukolorowe listki na niedzielne popołudnie.

NajKasia    ·   24.11.2021

Czekoladowe listki

Herbatniczki, ciasteczka, muszelki, listki i co tylko chcemy. Przepis na te ciasteczka odkryłam dopiero niedawno, gdy szukałam pomysłu na coś prostego i smacznego. Robiłam je na Boże Narodzenie ale z całą pewnością jest to przepis, który nada się też poza świętami więc polecam je na najbliższy weekend. Idealnie nadają się jako dodatek do kawy więc nie zwlekaj i idź do kuchni by przygotować te dwukolorowe listki na niedzielne popołudnie.

Składniki
Składniki:
150 g
mąki
70 g
cukru pudru
180 g
tłuszczu
60 g
skrobi ziemniaczanej
20 g
kakao
1 szt.
żółtko
Krem:
Nutella
Polewy czekoladowe ciemna i biała:
100 g
czekolady do gotowania
50 g
utwardzonego 100% tłuszczu
100 g
białej czekolady
50 g
utwardzonego 100% tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które pozostaw do następnego dnia.
  2. Ciasto rozwałkuj, wykrój liski, które daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz.
  3. Piecz w temperaturze 170 stopni aż będą złociste, około 6-10 minut, obserwuj.
  4. Połowę ostygniętych listków zanurz częściowo w ciemnej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia.
  5. Potem zamocz drugą część listka w białej polewie czekoladowej i znów pozostaw do zastygnięcia.
  6. Po zastygnięciu polewy sklej listki nutellą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz