NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną
Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną
Przepis Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Próbowałaś już czekoladowego ciasta z kremem? Jeśli nie, to koniecznie musisz je przygotować. Kremowa czekoladowa warstwa i paryska bita śmietana to gwarancja doskonałego smaku.

NajKasia    ·   31.1.2023

Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną

Próbowałaś już czekoladowego ciasta z kremem? Jeśli nie, to koniecznie musisz je przygotować. Kremowa czekoladowa warstwa i paryska bita śmietana to gwarancja doskonałego smaku.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

1 op.
ciasta francuskiego

Krem:

0,5 l
mleka
1 op.
budyniu czekoladowego
3 łyżki
cukru kryształ
200 ml
mleka
1 op.
parížska šľahačka
2 lyžice
práškový cukor
0,5 l
mlieko
1 bal.
čokoládový puding
3 lyžice
kryštálový cukor

Parížska šľahačka:

250 ml
smotana na šľahanie
100 g
tmavá čokoláda
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Na dno formy cca 20x20 cm si pripravíme upečené lístkové cesto. Ak máte väčšiu formu, množstvo si pokojne zdvojnásobte.
  2. Z pol litra mlieka, čokoládového pudingu a cukru si uvaríme čokoládový krém. Vylejeme na upečené lístkové cesto a necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Na vrch navrstvíme parížsku šľahačku, ktorú sme si pripravili deň vopred.
  4. Parížska šľahačka: Smotanu s horkou čokoládou zohrejeme tak, aby sa čokoláda roztopila, ale smotana nezovrela. Necháme úplne vychladnúť a následne uložíme do chladničky na minimálne 12 hodín. Tuhý krém krátko vyšľaháme.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz