NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną
Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną
Przepis Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.1.2023

Czekoladowe ciasto z kremem z paryską bitą śmietaną

Próbowałaś już czekoladowego ciasta z kremem? Jeśli nie, to koniecznie musisz je przygotować. Kremowa czekoladowa warstwa i paryska bita śmietana to gwarancja doskonałego smaku.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

1 op.
ciasta francuskiego

Krem:

0,5 l
mleka
1 op.
budyniu czekoladowego
3 łyżki
cukru kryształ
200 ml
mleka
1 op.
parížska šľahačka
2 lyžice
práškový cukor
0,5 l
mlieko
1 bal.
čokoládový puding
3 lyžice
kryštálový cukor

Parížska šľahačka:

250 ml
smotana na šľahanie
100 g
tmavá čokoláda
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na dno formy cca 20x20 cm si pripravíme upečené lístkové cesto. Ak máte väčšiu formu, množstvo si pokojne zdvojnásobte.
  2. Z pol litra mlieka, čokoládového pudingu a cukru si uvaríme čokoládový krém. Vylejeme na upečené lístkové cesto a necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Na vrch navrstvíme parížsku šľahačku, ktorú sme si pripravili deň vopred.
  4. Parížska šľahačka: Smotanu s horkou čokoládou zohrejeme tak, aby sa čokoláda roztopila, ale smotana nezovrela. Necháme úplne vychladnúť a následne uložíme do chladničky na minimálne 12 hodín. Tuhý krém krátko vyšľaháme.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz