Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Przepis Czekoladowe ciasteczka z migdałami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Czekoladowe ciasteczka z migdałami, z tym ciastem się świetnie pracowało. Ciasteczka w ogóle się nie rozpływały i zostawały śliczne krawędzie. Koniecznie zapisz ten przepis a jak będziesz mieć czas to upiecz je do niedzielnej kawy albo filiżanki herbaty. Ja w zeszłym roku piekłam je jako ciasteczka na Boże Narodzenie ale równie dobrze można je piec w każdy inny dzień. Ja robię je często.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

180 gmasła
4 łyżkicukru pudru
180 gmąki
3 łyżkiskrobi ziemniaczanej
szczyptasoli
80 ggorzkiej czekolady
5 łyżekmleka
polewa czekoladowa
mielone migdały

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Nie zapomnij wcześniej wyjąć masła z lodówki aby miało pokojową temperaturę :).
  2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną i szczyptą soli.
  3. W małym garnuszku rozgrzej mleko oraz połamaną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła.
  4. Rozpuszczoną czekoladę daj do miski z mąką i pozostałymi składnikami a potem mikserem zmiksuj na gładkie ciasto, które przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do zdobienia i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj takie kształty jakie mam na zdjęciu. Albo jeśli Ci się uda to możesz zrobić kształt literki S.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku - w temperaturze 180 stopni piecz je max. 10 minut - obserwuj.
  6. Upieczone pozostaw do ostygnięcia a potem jedna stronę zamocz w czekoladzie i posyp posiekanymi migdałami.

Źródło: mamincinyrecepty

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj