NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Czekoladowe bożonarodzeniowe rogaliki
Czekoladowe bożonarodzeniowe rogaliki
Przepis Czekoladowe bożonarodzeniowe rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W zeszłym roku zrobiłam też te czekoladowe rogaliki i były dość smaczne więc w tym roku pewnie też je zrobię. Mąż je bardzo chwalił i chodził podkradać jeszcze ciepłe z blaszki, nawet zanim je skleiłam. Zabierał jednego rogalika, smarował nożem kremem i uciekał :D Polewa jest taka sama jak na pierniki, u mnie bardzo sprawdziło się jak dodałam zarówno gorącą wodę jak i sok z cytryny, ale jeśli masz sprawdzony przepis na własną polewę to oczywiście możesz zrobić swoją.

NajKasia    ·   21.11.2021

Czekoladowe bożonarodzeniowe rogaliki

W zeszłym roku zrobiłam też te czekoladowe rogaliki i były dość smaczne więc w tym roku pewnie też je zrobię. Mąż je bardzo chwalił i chodził podkradać jeszcze ciepłe z blaszki, nawet zanim je skleiłam. Zabierał jednego rogalika, smarował nożem kremem i uciekał :D Polewa jest taka sama jak na pierniki, u mnie bardzo sprawdziło się jak dodałam zarówno gorącą wodę jak i sok z cytryny, ale jeśli masz sprawdzony przepis na własną polewę to oczywiście możesz zrobić swoją.

Składniki

Ciasto:

200 g
mąki
100 g
cukru pudru
100 g
czekolady do gotowania
160 g
masła
2 szt.
żółtka
2 łyżki
kakao

Krem:

120 g
masła
1 łyżka
rumu
1 łyżka
kakao w proszku
30 g
cukru pudru
125 ml
mleka
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
1 łyżka
mąki

Polewa:

1 łyżka
białek
według potrzeb
cukier puder
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
gorącej wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, z której odrywaj mniejsze kawałki i wkładaj do foremek na rogaliki. Ja foremek już dodatkowo nie smaruję olejem. Ciasto jest maślane, więc się do nich nie klei - oczywiście wyjmuję je z foremek jeszcze ciepłe.
  2. Foremki ułóż na blaszce i upiec rogaliki we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut.
  3. Mleko i skropię ziemniaczaną utrzyj, aby nie było grudek i ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło z cukrem zmiksuj mikserem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj ostygniętą kaszę i miksuj aby otrzymać gładki krem, do którego dodaj rum i kakao.
  5. Przełóż do rękawa cukierniczego i strzykaj na płaską część rogalików. Sklej z drugim rogalikiem i krawędzie zamocz w polewie.
  6. Z białek, soku z cytryny i przesianego cukru pudru ugotuj polewę (Cukier dodawaj stopniowo aby polewa nie była zbyt gęsta. Jeśli przez pomyłkę dasz go za dużo to dodawaj po kilka kropel soku z cytryny).

Źródło: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz