Cytrynowe gwiazdeczki ze śmietaną

Przepis Cytrynowe gwiazdeczki ze śmietaną
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Śmietany do pieczenia na święta używam już od dawna. Po upieczeniu ciasteczka są delikatne i chrupiące. Czasami sklejam te gwiazdeczki marmoladą a czasami tylko posypuję je cukrem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

120 gmasła
400 gmąki
200 gcukru pudru
100 gśmietany 12%
1 szt.jajko
szczyptasoli
1 łyżeczkasody spożywczej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
1 łyżeczkaskórki z cytryny
1 szt.cytryna - sok

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło zmiksuj mikserem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj mąkę, cukier, puder, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę spożywczą, dodaj sok z jednej cytryny, skórkę z cytryny a na koniec również śmietanę.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
  3. Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj gwiazdki. Ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 7 minut.
  4. Gwiazdki powinny pozostać blade, nie piecz ich zbyt długo bo będą twarde. Po upieczeniu posyp cukrem i odłóż do puszki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj