NajPrzepis.pl Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami
Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami
Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami
NajKasia    ·   7.6.2021

Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami

Doskonałe domowe pieczywo, które jest obtoczone w cukrze cynamonowym. Jeśli lubisz słodkie pieczywo to na pewno zaliczysz ten przepis do swoich ulubionych. Jem je tylko z masłem i miodem, ewentualnie zupełnie na sucho do kawy albo do filiżanki herbaty. Zobacz również cały przepis na zdjęciach, jest to zupełnie proste a z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje.

Składniki
200 ml
mleka
20 g
drożdży
90 g
cukru
400 g
mąki
50 g
masła
30 g
oleju
2 szt.
jajek
szczypta
soli

Do obtoczenia:

4 szt.
cukru cynamonowego
50 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Do zaczynu dodaj mąkę, roztopione masło, olej, jajka oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Lekko poprósz mąką i pozostaw do wyrośnięcia, dopóki nie podwoi swojej objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Z każdego kawałka zrób wałeczek, w połowie go przełóż i zwijając z dwóch końców zrób śrubę.
  4. Śruby połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia a następnie upiecz w temperaturze 200 °C.
  5. Upieczone śruby od razu posmaruj masłem i obtocz w cukrze cynamonowym.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz