Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami

Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami

Dodał: NajKasia, 7.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe domowe pieczywo, które jest obtoczone w cukrze cynamonowym. Jeśli lubisz słodkie pieczywo to na pewno zaliczysz ten przepis do swoich ulubionych. Jem je tylko z masłem i miodem, ewentualnie zupełnie na sucho do kawy albo do filiżanki herbaty. Zobacz również cały przepis na zdjęciach, jest to zupełnie proste a z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Cynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciamiCynamonowe śruby - przepis ze zdjęciami

Dodał: NajKasia, 7.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

200 mlmleka
20 gdrożdży
90 gcukru
400 gmąki
50 gmasła
30 goleju
2 szt.jajek
szczyptasoli

Do obtoczenia:

4 szt.cukru cynamonowego
50 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do letniego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Do zaczynu dodaj mąkę, roztopione masło, olej, jajka oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Lekko poprósz mąką i pozostaw do wyrośnięcia, dopóki nie podwoi swojej objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Z każdego kawałka zrób wałeczek, w połowie go przełóż i zwijając z dwóch końców zrób śrubę.
  4. Śruby połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia a następnie upiecz w temperaturze 200 °C.
  5. Upieczone śruby od razu posmaruj masłem i obtocz w cukrze cynamonowym.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj