Cukiniowe naleśniki - miękkie, smaczne i puszyste

Przepis Cukiniowe naleśniki - miękkie, smaczne i puszyste

Dodał: NajKasia, 6.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Śniadanie

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto naleśnikowe to najprostsze ciasto, które potrafi przygotować nawet osoba początkująca w gotowaniu. Zwykle to ciasto robi się z mleka, ale ten przepis jest o wiele smaczniejszy. Podstawą jest kefir, który sprawia, że naleśniki są jeszcze bardziej miękkie. Oczywiście bardzo popularna jest obecnie cukinia, dzięki której możesz przygotować naleśniki na słono, które są bardzo smaczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Śniadanie

SKŁADNIKI

450 gcukinii
300 mlkefiru
350 gmąki
4 szt.jajek
2 łyżkiposiekanej pietruszki
1 łyżeczkasoli
1/2 łyżeczkisody spożywczej
masło do posmarowania naleśników
olej do posmarowania patelni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Cukinię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Cukinia puści sok, który odlej, cukinię porządnie wyciśnij w rękach.
  2. Do tak przygotowanej cukinii dodaj jajka, kefir, posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i mieszaj aż osiągniesz gładkie ciasto, które na patelni (delikatnie posmarowanej olejem) smaż z obu stron aż będą złociste.
  4. Jsśli masz czas, pozostaw w przygotowane ciasto na 20 minut, naleśniki będą wtedy smaczniejsze.
  5. Upieczone naleśniki posmaruj masłem i podawaj na przykład ze śmietaną.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj