NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Cukiniowe krążki z czosnkiem i śmietaną zapiekane w piekarniku
Cukiniowe krążki z czosnkiem i śmietaną zapiekane w piekarniku
Przepis Cukiniowe krążki z czosnkiem i śmietaną zapiekane w piekarniku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.5.2021

Cukiniowe krążki z czosnkiem i śmietaną zapiekane w piekarniku

Jeśli preferujesz zdrowe odżywianie albo po prostu bardzo lubisz cukinię, to spróbuj tych cukiniowych krążków o smaku czosnku i śmietany. Nie może w nich zabraknąć sera dlatego najlepiej wybierz taki o wyrazistym smaku, na przykład parmazan. Sezon na cukinię jest w pełni. Zielona albo żółta, każda się nadaje do tego dania.

Składniki
4 szt.
cukinii
120 g
tartego parmezanu
do smaku
czosnek
180 g
śmietana
do smaku
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinie umyj, odkrój końcówki a resztę pokrój w plastry.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odłóż na bok.
  3. Śmietanę utrzyj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i wymieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na niej krążki cukini. Posmaruj śmietaną z czosnkiem, ułóż ser i włóż do piekarnika aby się zapiekła.
  5. Ser możesz wymieszać z ziołami, które najbardziej lubisz, pasuje koper, kolendra, szczypiorek.

Źródło: Povar

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz