NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Cukinia w cieście piwnym z sosem czosnkowym
Cukinia w cieście piwnym z sosem czosnkowym
Przepis Cukinia w cieście piwnym z sosem czosnkowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.6.2021

Cukinia w cieście piwnym z sosem czosnkowym

Jeśli też lubisz cukinię i cieszysz się że sezon na nią właśnie się rozpoczyna to koniecznie spróbuj też cukinii w cieście piwnym. Na szczęście już nie mam więcej cukinii więc nie muszę wymyślać nowych przepisów, na co jeszcze ją zużyć. W tym tygodniu robiłam już zupę z cukinii, placki z cukinii a nawet upiekłam ciasto z cukinii. Więc w tym tygodniu to już naprawdę ostatni przepis na danie z cukinią, obiecałam to nawet domownikom :))))

Składniki
2 szt.
młodej cukinii

Ciasto:

200 g
mąki
2 szt.
jajek
0,25 l
jasnego piwa
szczypta
soli

Do smażenia:

około 300 ml
oleju

Sos:

4 ząbki
czosnku
4 łyżki
oleju
szczypta
soli
1 łyżka
posiekanej pietruszki
1 łyżeczka
soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinię umyj, pokrój na plastry, posyp solą i pozostaw aby puściła sok. Następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj do nich mąkę, sól  i piwo i wymieszaj aż osiągniesz gładkie ciasto.
  3. Plastry cukinii zamaczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju aż będą złociste.
  4. Czosnek obierz, dodaj do niego olej, sól, pietruszkę i sok z cytryny i wymieszaj aż osiągniesz gładki sos.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz