NajPrzepis.pl Desery Kołacze Cud z jednego jajka
Cud z jednego jajka
Przepis Cud z jednego jajka
NajKasia    ·   13.12.2020

Cud z jednego jajka

TANI deser z jednego jajka, orzechów włoskich i kremu budyniowego waniliowego. Świetny przysmak!

Składniki

Ciasto (1 kubek=200 ml):

1 szt.
jajko
1 kubek
cukru
1 kubek
mielonych włoskich orzechów
1 kubek
mleka
1/2 kubka
oleju
1 kubek
mąki tortowej
1 opakowanie
proszku do pieczenia
1 opakowanie
cukru waniliowego

Nadzienie:

2 opakowania
budyniu waniliowego
600 ml
mleka
5 łyżek
cukru
150 g
masła

Wierzch:

gorzka czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij jajko cukrem na pianę. Stopniowo dodawaj olej, mleko i inne składniki. (Uwaga: kto chce mniej cukru, może dać połowę porcji)
  2. Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, nasmaruj olejem i posyp mąką. Ułóż wymieszane ciasto warstwami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem. Do mleka dodaj cukier i budyń w proszku. Ugotuj gęsty budyń i pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij na piankę i stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Na wystudzone ciasto ułóż krem i posyp wierzch startą czekoladą. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz