NajPrzepis.pl Cud z dobrej jakości czekolady
Cud z dobrej jakości czekolady
Przepis Cud z dobrej jakości czekolady
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dobrej jakości czekolada (70% lub więcej kakao) potrafi zdziałać cuda z ciastem. Doskonałe ciasto czekoladowe.

NajKasia    ·   1.9.2021

Cud z dobrej jakości czekolady

Dobrej jakości czekolada (70% lub więcej kakao) potrafi zdziałać cuda z ciastem. Doskonałe ciasto czekoladowe.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
100 g
cukru
200 g
masła
100 g
gorzkiej czekolady
4 łyżki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem:

500 ml
śmietany kremówki
200 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Żółtka z cukrem utrzyj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i czekoladę. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni rzez około 20 minut.
  4. Czekoladę rozpuść razem z cukrem na małym ogniu stale mieszając a potem odstaw. Śmietanę delikatnie ogrzej i stale mieszając dodaj rozpuszczoną czekoladę z cukrem. Dokładnie połącz i nalej na ciasto. Użyj wyższej blaszki.
  5. Odstaw do lodówki aby stężało i pokrój na ładne kawałki. Śmietana z czekoladą stężeje, jeśli nie - to znaczy że je przegotowałaś a nie ogrzałaś.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz