NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto ze śliwkami i twarogiem
Ciasto ze śliwkami i twarogiem
Przepis Ciasto ze śliwkami i twarogiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Proste dwukolorowe ciasto uzupełnione o warstwę twarogową i owoce. Owoce możesz użyć dowolne, zarówno świeże jak i mrożone albo z kompotu.

NajKasia    ·   29.9.2022

Ciasto ze śliwkami i twarogiem

Proste dwukolorowe ciasto uzupełnione o warstwę twarogową i owoce. Owoce możesz użyć dowolne, zarówno świeże jak i mrożone albo z kompotu.

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

4 szt.
jajek
120 g
cukru trzcinowego
1 łyżka
oleju
2 łyżki
mleka
200 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
2 łyżki
mleka

Warstwa twarogowa

200 ml
mleka
1/2 op.
budyniu waniliowego
100 g
twarogu
30 g
białka waniliowego (albo słodziku)

Owoce

5-6 szt.
śliwek (ewentualnie innych owoców)
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem. Miksuj co najmniej 10 minut. Potem dodaj olej i mleko (2 łyżki). Następnie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Mniej więcej połowę ciasta wlej do okrągłej formy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodaj kakao i mleko (2 łyżki) i kakaową część wylej na jasną część.
  3. Z mleka i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń. Odstaw z ognia i wymieszaj go z twarogiem oraz z białkiem. Twarogową część daj do formy na ciasto.
  4. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz