NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Ciasto z żółtkami
Ciasto z żółtkami
Przepis Ciasto z żółtkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.5.2022

Ciasto z żółtkami

Wiosenne orzechowe ciasto, które pokochasz. Moja mama tradycyjnie przygotowywała je na Wielkanoc, ale świetnie pasuje też do kawy po niedzielnym obiedzie.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
270 g
cukru pudru
270 g
mielonych orzechów
140 g
mąki
250 g
masła
skórka z cytryny
szczypta anyżu

Polewa:

300 g
cukru pudru
6 szt.
żóltek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Miękkie masło z cukrem ubij na delikatny krem i dodaj mielone orzechy, mąkę, ubite białka, skórkę z cytryny i szczyptę anyżu.
  3. Piecz na dużej blaszce z papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  4. W międzyczasie ubijaj żółtka z cukrem dopóki polewa nie zmieni koloru na delikatnie żółty. Przygotowaną polewę daj na jeszcze ciepłe ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Możesz ozdobić wiórkami czekoladowymi.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz