NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Ciasto z żółtkami
Ciasto z żółtkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.5.2022

Ciasto z żółtkami

Wiosenne orzechowe ciasto, które pokochasz. Moja mama tradycyjnie przygotowywała je na Wielkanoc, ale świetnie pasuje też do kawy po niedzielnym obiedzie.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki

Ciasto:

6 szt.
białek
270 g
cukru pudru
270 g
mielonych orzechów
140 g
mąki
250 g
masła
skórka z cytryny
szczypta anyżu

Polewa:

300 g
cukru pudru
6 szt.
żóltek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Miękkie masło z cukrem ubij na delikatny krem i dodaj mielone orzechy, mąkę, ubite białka, skórkę z cytryny i szczyptę anyżu.
  3. Piecz na dużej blaszce z papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  4. W międzyczasie ubijaj żółtka z cukrem dopóki polewa nie zmieni koloru na delikatnie żółty. Przygotowaną polewę daj na jeszcze ciepłe ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Możesz ozdobić wiórkami czekoladowymi.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów