Ciasto z wafli bez pieczenia - fałszywe grylażowe ciasto

Przepis Ciasto z wafli bez pieczenia - fałszywe grylażowe ciasto
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto z wafli, które jest znacznie smaczniejsze niż klasyczne ciasto grylażowe. Wafle razem z herbatnikami tworzą podstawę tego deseru. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

2 szt.wafli
1 słoikdżemu
250 gherbatników
100 mlwody
100 gcukru kryształ
125 gmasła
50 gczekolady
1 łyżkakakao
70 gmielonych orzechów włoskich
150 gherbatników
1 łyżkaesencji rumowej

Do ozdoby:

50 gbiałej czekolady
50 ggorzkiej czekolady
6 łyżekśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wafel posmaruj dżemem i ułóż na nich herbatniki.
  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier kryształ i rozpuść go mieszając. Następnie dodaj masło, czekoladę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopóki nie powstanie jednolita masa a na koniec dodaj mielone orzechy, rozgniecione herbatniki (150g) i esencję rumową (możesz nie dodawać).
  3. Jeszcze gorącą masę nałóż na herbatniki i zakryj drugą warstwą herbatników. Drugi wafel posmaruj dżemem i połóż na herbatnikach.
  4. Wierzch ozdób białą i ciemną czekoladą. Mój przepis na polewę jest taki, że do rozpuszczonej czekolady dodaj 3 łyżki śmietany kremówki (50 g białej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki oraz 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj